Κυριακή, Μαρτίου 18, 2018

Ακροδεξιά οσμή πετρελαίου - του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Το άρθρο μου του περασμένου Σαββάτου είχε θέμα τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους που συνεπάγεται η εμμονή για  την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, με έμφαση σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (αλλά πείτε μου εσείς ποια περιοχή της χώρας δεν παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον…).

Ίσως το κείμενο να ήταν αιχμηρό, όχι πάντως όσο άλλα προηγούμενα. Δημιούργησε παρόλα αυτά μερικές αξιοσημείωτες αντιδράσεις. Αν και η κριτική στρεφόταν σε διακομματικό επίπεδο, οι απρόκλητες επιθέσεις προήλθαν από άτομα ενός και μόνο χώρου: της ακροδεξιάς, εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας. (Παρότι η ιστορία με τις άδειες εξόρυξης ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Διατυπώθηκαν μάλιστα και σφοδροί προσωπικοί εναντίον μου χαρακτηρισμοί, ο ηπιότερος των οποίων ήταν… σταλινική σκατόφατσα!

Ουδεμία έκπληξη, πάντως, ως προς την προέλευση της κριτικής. Υπόγεια νήματα συνδέουν το κόλλημα με τους υδρογονάνθρακες με την ακροδεξιά λογική. Το στοίχημά τους ότι στη χώρα μας υφίστανται μεγάλα αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, θυμίζει τα μαγικά τρυκ που θα έδιναν εύκολη λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας που ευαγγελίστηκε άλλος ακροδεξιός, ο καταζητούμενος Αρτέμης Σώρρας: τις μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής και τα υπέρογκα -πλην όμως πέτσινα- χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου.

Η βαθύτερη ιδέα που κρύβεται πίσω απ’ αυτούς τους ευσεβείς πόθους είναι ότι ο Θεός (ή οι θεοί του Ολύμπου, ανάλογα με την εκάστοτε συναίρεση πατρίδας και θρησκείας που επιλέγουν) έχει επιφυλάξει σ’ εμάς τους  Έλληνες, ως περιούσιο λαό, ένα οικονομικό υπερόπλο που όταν το πάρουμε στα χέρια μας θα προχωρήσουμε ακάθεκτοι προς το πεπρωμένο μας.

Φυσικό επακόλουθο αυτής της ευφάνταστης μυθοπλασίας είναι ότι διάφορες ξένες δυνάμεις μάς επιβουλεύονται, θέλοντας να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης και να οικειοποιηθούν το υπερόπλο…


Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 18.3.2018


https://kasdaglis.wordpress.com - Mar 18, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More