Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2017

Από αύριο η χορήγηση βίζας στις εισόδους νησιών του Αιγαίου



Ελπίδες για αύξηση τούρκων επισκεπτών -

Αρχίζει από αύριο, 1 Απριλίου, η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεώρησης (βίζα) στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Το γεγονός αναπτερώνει τις ελπίδες για υποδοχή Τούρκων επισκεπτών, ιδιαίτερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, αφού δεν περιμένουν μεγάλο μερίδιο από την πίτα των 30 εκατομμυρίων τουριστών που αναμένονται φέτος στην Ελλάδα μέσω πτήσεων τσάρτερ και κρουαζιέρας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων αφορά την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, την Κω, την Ρόδο, την Σύμη και το Καστελόριζο και θα διαρκέσει έως και την 30η Σεπτεμβρίου του 2017.

Επίσης, αφορά όλους τους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων οι οποίοι υπάγονται στην υποχρέωση κατοχής θεώρησης, ευρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και οι οποίοι μετακινούνται απ’ ευθείας από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι μετά την απορριπτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προηγούμενο σχετικό αίτημα της Ελλάδας για συνέχιση του προγράμματος, που εφαρμόζεται από το 2012, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι πέντε δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κώ, των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο των προσφυγικών ροών, κατέθεσαν εκ νέου αίτημα, το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα.

Αισιόδοξα μηνύματα

Μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, τόνισε ότι «ήδη, από το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την τουριστική κίνηση από την Τουρκία στα νησιά, αφού σημειώθηκε αύξηση 15%, ενώ μόνο για το Μάρτιο η αύξηση είναι της τάξης του 40%. Το προσωπικό του προξενείου ενισχύεται, οπότε είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ταχύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ενώ υπάρχει άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις ειρήνης και φιλίας των δύο λαών».

Ωστόσο, φαίνεται να καθυστερεί η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Μυτιλήνη, αφού η ναυτιλιακή εταιρία του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης περιμένει καινούργια πλοία με τις προδιαγραφές πραγματοποίησης αυτού του ταξιδιού. Όπως σημειώνεται από τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, σε επικοινωνία της με τον δήμαρχο της Σμύρνης, ενημερώθηκε για την πρόθεση να ξεκινήσουν τα δρομολόγια αμέσως μετά την παραλαβή των πλοίων, έστω και αν αυτό γίνει αργά το καλοκαίρι, ώστε να εγκαινιαστεί και να καθιερωθεί η γραμμή.


newsbeast - Mar 31, 2017

Δραγασάκης: Δεν είναι ανεξέλεγκτος ο Στουρνάρας - Η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη και όχι ανεξέλεγκτη

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι το ασφαλιστικό είναι γενναιόδωρο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χολαργό, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα θυμίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ και συμπλήρωσε πως αυτός που διαπραγματεύεται δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αλλά η χώρα, και το κάνει για λογαριασμό της ο πρωθυπουργός.

Διερωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν όταν ακούγονται αυτά και διαμήνυσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και όχι ανεξέλεγκτη.

«Εμείς θέλουμε να ξέρουμε αν αυτές οι απόψεις είναι της τράπεζας και από πότε υπάρχουν» προσέθεσε.

Στη συνέχεια επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την καλή συνεργασία με την ΤτΕ, σημειώνοντας πως «εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη λειτουργία της, παρότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία εάν κρίνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του. Εάν ναι τότε εντάξει, αλλά εάν όχι τότε το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό. 


Πηγή: ΑΜΠΕ / nooz - Mar 31, 2017

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Σόιμπλε μας κουνάει το δάχτυλο γιατί πιστεύει ότι είμαστε ραγιάδες - VIDEO

«Ο Χάρος είναι φιλαράκος μου». Αυτή είναι η φράση με την οποία κλείνει το τελευταίο του βιβλίο ο Μίκης Θεοδωράκης. Το «Μονόλογοι στις λυκαυγές» αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του συνθέτη, «Διάλογοι στο λυκόφως, 90 συνεντεύξεις».

Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας ότι, «ο Σόιμπλε όταν κουνάει το χέρι, το κουνάει γιατί πιστεύει ότι είμαστε ραγιάδες. Έχουμε υπογράψει, έχουμε υπογράψει ότι είμαστε δούλοι. Πώς θέλουμε να μας σεβαστούνε η κυρία Μέρκελ, ο κύριος Σόιμπλε, κλπ, κλπ. Έχουμε ξεφτιλιστεί».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

Mίκης Θεοδωράκης: Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι... από Enikos_gr

enikos.gr - Mar 31, 2017

Επιχειρήσεις λαθρεμπορίου και νοθείας αλκοολούχων ποτών εντόπισε το ΣΔΟΕ

Πλήγμα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου και νοθείας αλκοολούχων ποτών επέφερε το Σ.Δ.Ο.Ε., στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. , αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, υπάλληλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής - Αιγαίου του Σ.Δ.Ο.Ε., σε ελέγχους που διενεργήσαν στην Πελοπόννησο, κατόπιν παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διαπίστωσαν ότι σε επιχείρηση παραγωγής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών υπήρχαν διαφορές αποθεμάτων πρώτων υλών (αιθυλικής αλκοόλης) και προϊόντων, τα οποία βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής πληρωμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε διάθεση, χωρίς την έκδοση παραστατικών εγγράφων, την έγκριση της Τελωνειακής Υπηρεσίας και την καταβολή των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, ποσότητας 3.861,50 λίτρων Άνυδρων Αιθυλικής Αλκοόλης.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν ποσότητες 3.090 λίτρων Αλκοολούχων ποτών (τζιν, λικέρ), 220 Λίτρων Ούζου και 352 λίτρων Μαυροδάφνης για τις οποίες δεν προέκυψε η νόμιμη κατοχή και προηγούμενη καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση εμπορίας αλκοολούχων ποτών κατασχέθηκε ποσότητα 345 φιαλών αλκοολούχων ποτών με ενδείξεις παραποίησης των σημάτων (ετικέτες), 375 λίτρα αλκοολούχου ποτού αγνώστου ταυτότητας, 384 φιάλες καθαρού οινοπνεύματος με υπόνοια παραποίησης των στοιχείων προέλευσης του και εξοπλισμός αποκόλλησης ταινιών και επανατοποθέτησης πλαστών ετικετών και σημάτων.


documentonews.gr - Mar 31, 2017

Η μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου και η κρυστάλλινη παραλία της Τσαμπίκας - VIDEO

Απολαύστε μια πτήση πάνω από την μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου και την παραλία Τσαμπίκα, με τα κρυστάλλινα, ζεστά και ρηχά νερά.

Η αμμουδερή παραλία Τσαμπίκα βρίσκεται 26 χιλιόμετρα περίπου Νότια από την πόλη της Ρόδου, κοντά στο φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ρόδου.

Η άμμος δεσπόζει και γεμίζει όλο τον όρμο και την κοιλάδα, μέσα και έξω από το νερό, δημιουργώντας λόφους μέχρι ψηλά στα γύρω βουνά. Μοιάζει σαν μικρή "Σαχάρα", με αμμόλοφους και αμμοθίνες...

Πηγή: tornosnews.gr - Mar 31, 2017

Πώς υπολογίζεται το δώρο του Πάσχα

Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
Το δώρο είναι κατοχυρωμένο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία, σύμφωνα με την Ημερησία, υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, ο εργαζόμενος δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα, ενώ η μη καταβολή του έχει βαρύτατες συνέπειες και κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνονται υπόψη:

- Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

- Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.

- Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα

Βάση του υπολογισμού του Δώρου Πάσχα αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Τι ισχύει για τους ανέργους

Ειδικότερα για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.


enikonomia.gr - Mar 31, 2017





Λέρος: Βρήκε τον άντρα της κρεμασμένο στο σπίτι

Με τραγικό τρόπο έβαλε τέλος στη ζωή του 47χρονος στη Λέρο, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.

Στις 8 περίπου χθες το βράδυ ο 47χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος από τη σύζυγό του σε παρακείμενο χώρο της οικίας του στο Λακκί.  Για το συμβάν ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου.

Σημειώνεται πως ο 47χρονος ήταν πολύ γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στη μικρή κοινωνία της Λέρου, ενώ είχε ασχοληθεί με τα κοινά και είχε αναλάβει σημαντικές θέσεις ευθύνης. Όσοι τον γνώριζαν προσωπικά, κάνουν λόγο για άνθρωπο που ήταν παράδειγμα ήθους και καλοσύνης αναφέρει το lerosnews.gr


newsbeast.gr - Mar 31, 2017


Το βάψιμο...


Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας από το topontiki.gr - Μar 31, 2017

Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

«Να σεβαστούν την φωνή και την αγωνία της Τοπικής κοινωνίας και να σταματήσουν άμεσα το ΕΓΚΛΗΜΑ που επιχειρούν σε βάρος της ζωής, της υγείας ,του περιβάλλοντος και της αισθητικής της πόλης μας…»

 
Οι κάτοικοι της πόλης μας μετά από πρόσκληση του συλλόγου των κατοίκων των Ανατολικών Συνοικιών (Αγ. Νικολάου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου) συγκεντρωθήκαμε σήμερα 30 Μαρτίου 2017 μπροστά από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ και αφού ακούσαμε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης , των φορέων και τους πολίτες,
 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
 
ZHTAME ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
 
1-Να προβεί στην άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης του υποσταθμού και κέντρου διανομής υψηλής τάσης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
 
2-Να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της πόλης . 
 
3-Να προχωρήσει άμεσα στην σύγκλιση της διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα υποδείξει την καταλληλότερη εναλλακτική θέση, πάντα ΕΚΤΟΣ κατοικημένων περιοχών της πόλης μας.
 
4-Να σεβαστεί και να τηρήσει την αρχή της προφύλαξης για τη ζωή μας
 
5-Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του ΓΠΣ (που ορίζει τις χρήσεις γης)
 
6-Να αναβαθμιστεί με έργα ανάπλασης η περιοχή με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας
 
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ 
Να σεβαστούν την φωνή και την αγωνία της Τοπικής κοινωνίας και να σταματήσουν άμεσα το ΕΓΚΛΗΜΑ που επιχειρούν σε βάρος της ζωής, της υγείας ,του περιβάλλοντος και της αισθητικής της πόλης μας. Να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν το μνημείο.
 
Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.
 
Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και να αναγνώθει κατά την Συνεδρίαση της 30-3-2017.
 
Να κοινοποιηθεί :
στον Υπουργό Ενέργειας
στους Βουλευτές Δωδ/νησου
Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Στην Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
 


Από rokar-rokar.blogspot.gr - Mar 30, 2017

Στουρνάρας: Δεν είναι σήμερα εφικτό να δίνονται επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις - Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης στον διοικητή της ΤτΕ

To ασφαλιστικό εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα και στη δεύτερη αξιολόγηση, γιατί, παρά τις πολυάριθμες παρεμβάσεις που έγιναν, παραμένει δαπανηρό, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία που έκανε σήμερα σε συνέδριο. Ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα και μπορεί να χρειασθεί να μειωθούν, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι σήμερα δεν είναι εφικτό στην Ελλάδα ένα επαρκές και ταυτόχρονα βιώσιμο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και πρότεινε τη συμπλήρωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιωτική (σε ατομική βάση) και την επαγγελματική ασφάλιση (σε επίπεδο επιχείρησης).

Οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προυπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία/ΕΦΚΑ, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ανήλθαν σε 7,6% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να φθάσουν το 9,9% του ΑΕΠ το 2017, καθώς οι συντάξεις του δημοσίου θα παρέχονται πλέον και αυτές από τον ΕΦΚΑ (σ.σ.: τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν με αυτά που είχε δώσει ο Πόουλ Τόμσεν και είχαν αμφισβητηθεί από την κυβέρνηση).

Μάλιστα, ο Διοικητής θεωρεί ότι τα μεγέθη αυτά μπορεί να είναι τελικά ακόμη υψηλότερα, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει υστέρηση των εσόδων του ΕΦΚΑ σε σχέση με τον στόχο του 2017 και εκκρεμεί ακόμη η καταβολή σύνταξης σε σημαντικό αριθμό συνταξιούχων.


«Αυτό το πλαίσιο εκτυλισσόμενων περικοπών στις συντάξεις δείχνει ότι ένα επαρκές και, ταυτόχρονα, βιώσιμο «αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό» σύστημα δεν είναι οικονομικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Η οικειοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ενισχυθεί με πολιτικές που αυξάνουν το εισόδημα των συνταξιούχων στο μέλλον, παρέχοντας έτσι ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και μετριάζοντας τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή τον κίνδυνο αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την παράταση του εργασιακού βίου και την αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης ή, η μέθοδος που είναι συνηθέστερη και πιο πρόσφορη, τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που συσσωρεύονται στο πλαίσιο των δημόσιων συστημάτων του πρώτου πυλώνα με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Η οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή: τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχουν οι εργοδότες και οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι όλα τους απαραίτητα και συμπληρωματικά τμήματα ενός ενιαίου συστήματος που του διασφαλίζουν προσιτό κόστος, επάρκεια και βιωσιμότητα».


enikonomia.gr  - Mar 30, 2017

Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης κατά Στουρνάρα μετά την παρέμβαση-βόμβα για το ασφαλιστικό


Σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist με θέμα το ασφαλιστικό.

«Οι τοποθετήσεις του Γιάννη Στουρνάρα σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και την προστασία από φυσικές καταστροφές, είναι πιο ακραίες και από τις τοποθετήσεις των πιο σκληρών υπερασπιστών του αμερικάνικου φιλελευθερισμού», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Πρόκειται για λογικές πλήρους απορύθμισης που προωθούν την λογική ο καθένας μόνος του» προσθέτουν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης.


ΠΗΓΗ: Real.gr - Mar 30, 2017








2,5 εκατ. δολ. για την κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική έδωσε η Μπακογιάννη

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχουν χορηγηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, σε λογαριασμούς σε διάφορους οργανισμούς και φορείς σε χώρες του εξωτερικού με αιτιολόγηση την υλοποίηση προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή.

Στις 24 Μαρτίου του 2017, μετά από έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών, επεστράφησαν στην Τράπεζα της Ελλάδας 2,5 εκατ. δολάρια που είχαν χορηγηθεί το 2008 στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ). Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως ουδέποτε υλοποιήθηκε κάποιο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή. Το ποσό βρέθηκε ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Πέραν του ποσού αυτού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη εντοπίσει και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.

Όπως αναφέρθηκε στην απογευματινή εκπομπή της ΕΡΤ από τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, από την έρευνα προκύπτει πως την ίδια περίοδο έχουν δοθεί σε διάφορες οργανώσεις για προγράμματα για την κλιματική αλλαγή:
  • 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα αφρικανικής χώρας
  • 1 εκατ. ευρώ στον Άγιο Μαυρίκιο
  • 1 εκατ. ευρώ στη Γενεύη
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για ανάκτηση ποσών που είχαν δοθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας κατά την περίοδο 2008-2009:

«Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Πέραν του ποσού αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα. Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».


tvxs.gr - Mar 30, 2017

Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε την πρόσβαση στο booking.com

Σταματά από σήμερα την ενοικίαση δωματίων στην Τουρκία για Τούρκους χρήστες, η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Booking.com, με έδρα την Ολλανδία, μία ημέρα μετά την απόφαση δικαστηρίου να μπλοκάρει την ιστοσελίδα στη χώρα.

Η εταιρεία είπε ότι διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου  της Κωνσταντινούπολης που σταμάτησε τη δραστηριότητα της, προσθέτοντας πως θα προσφύγει κατά της απόφασης.

«Ως εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά, προσφέροντας στους Τούρκους καταναλώτες μία διαφανή και εύκολη πλατφόρμα για να συγκρίνουν και να κλείνουν καταλύματα σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η εταιρεία, όπως ανέφερε το Associated Press στις 29 Μαρτίου.

Πρόσθεσε πως το booking.com, βοηθά επίσης 13.000 τουρκικές επιχειρήσεις να προσφέρουν διαμονή στους καταναλωτές.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, διέταξε στις 29 Μαρτίου την αναστολή των δραστηριοτήτων της booking.com στην Τουρκία, επικαλούμενη τις κατηγορίες του αθέμιτου ανταγωνισμού.


Πηγή: Hurriyet / ethnos.gr - Mar 30, 2017

Κάσος: Σοβαρά προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση - Photos

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στην Κάσο η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τη νύχτα το νησί και είχε ως συνέπεια να ξεχειλίσουν τα ποτάμια Φράχτης και Σκυλάς.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικολάου, το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε πολλές περιοχές, ενώ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Αρβανιτοχώρι. «Ο δρόμος έχει κοπεί σε αρκετά σημεία, έχει γεμίσει η περιοχή μπάζα. Υπάρχουν προβλήματα με την υδροδότηση αλλά και τις τηλεπικοινωνίες» τονίζει ο κ Νικολάου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «οι προσπάθειες του δήμου έχουν επικεντρωθεί αυτές τις ώρες στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην πλευρά του νησιού όπου υπάρχουν οικισμοί και στη συνέχεια, θα στραφούν οι Αρχές και στη νότια πλευρά, όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση. Προσπαθούμε με τα λίγα μηχανήματα του δήμου να ανοίξουμε τους δρόμους».


Όπως σημειώνει ο κ. Νικολάου πρέπει να κατασκευαστούν δύο νέα φράγματα σε αυτά τα δύο ποτάμια καθώς τα παλιά είναι πολύ μικρά, συγκρατούσαν μόνο τη φόρα του νερού και δεν άντεξαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: rodiaki.gr, kasosnews.wordpress.com, enikos.gr - Mar 30, 2017

Ενιαίο «σπατόσημο» λόγω Fraport και ανταγωνισμού αεροδρομίων

Ενιαίο τέλος €12 θα καταβάλλουν όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από ελληνικά αεροδρόμια. «Μαχαίρι» στις απαλλαγές. Εξαιρούνται μόνο τα βρέφη έως δύο ετών. Πολλαπλά κερδισμένη η Fraport. 

Ούτε τα… νήπια, όπως ισχύει μέχρι σήμερα (παιδιά μέχρι πέντε ετών) δεν εξαιρούνται από την καταβολή των 12 ευρώ του ενιαίου Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) που καθιερώνεται με σχετική τροπολογία και επιβάλλεται σε όλους τους επιβάτες  που αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας, ανεξαρτήτως προορισμού.  Απαλλάσσονται, ωστόσο, τα νήπια ηλικίας έως δύο ετών.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία που ψηφίζει η κυβέρνηση και υπογράφουν οι συναρμόδιοι  Υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (έγινε γνωστό ως Σπατόσημο) επιβλήθηκε αρχικά με το νόμο 2065/1992 και τροποποιήθηκε ή συμπληρώθηκε με επόμενες διατάξεις. Το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται μέχρι σήμερα σε κάθε επιβάτη άνω των πέντε ετών που αναχωρεί από ελληνικά αεροδρόμια. Το ύψος του ανέρχεται σε  12 Ευρώ για  επιβάτες με τελικό προορισμό  αεροδρόμια χωρών της Ε.Ε, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και την Ελβετία ενώ ήταν διπλάσιο (22 Ευρώ) αν ο επιβάτες είχε προορισμό άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση οδηγείται στην καθιέρωση ενιαίου Τέλους καθώς η 40ετής παραχώρηση της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport δημιουργεί  μια νέα αγορά αεροδρομίων στην Ελλάδα, στην οποία θα πρέπει να ισχύουν ενιαίοι κανόνες για όλες τις εταιρείες που ανταγωνίζονται σε αυτήν.

Η σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport, ωστόσο, αλλάζει τους κανόνες καθώς προβλέπει πως μέχρι την 1η Νοεμβρίου 20024 το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων ορίζεται στα 12 ευρώ και μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία στα 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες.

Η  συγκεκριμένη πρόβλεψη στη σύμβαση παραχώρησης στην Fraport  «γέννησε», εξ αντανακλάσεως, την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου το νέο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων να είναι συμβατό και με τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου των Σπάτων στην οποία περιλαμβάνονται σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση αλλαγής στο ύψους του τέλους που ισχύει σήμερα.

Στην αιτιολογική έκθεση, επιπλέον, αναφέρεται πως η κυβέρνηση θεωρεί πως η καθιέρωση ενιαίου τέλους είναι επιβεβλημένη και για λόγους ίσης μεταχείρισης του επιβατικού κοινού, ανεξάρτητα με τον τελικό προορισμό των επιβατών που αναχωρούν από τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η καθιέρωση ενιαίου Τέλους Εκσυγχρονισμού και Αναβάθμισης Αερολιμένων, ωστόσο, θα συνδυαστεί με «ψαλίδισμα» των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα. Προφανώς για να εξισορροπηθούν ενδεχόμενες απώλειες εσόδων για τις εταιρείες των αεροδρομίων.

Η προτεινόμενη τροπολογία αποσκοπεί, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, στον εξορθολογισμό των απαλλαγών και την προσαρμογή τους προς τις διεθνείς πρακτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, στην απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής  και ελέγχων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της τροπολογίας, τα έσοδα από το νέο ενιαίο τέλος εκτιμάται πως «θα προσεγγίζουν το ύψος των   εσόδων προ της εφαρμογής του ενιαίου τέλους». Κι αυτό επειδή, μεταξύ άλλων, «προτείνεται περιορισμός του πεδίου των απαλλαγών».

Ποιοι προτείνεται να  απαλλάσσονται από την καταβολή του ενιαίου τέλους:

-Οι επιβάτες έως δύο ετών

-Οι αναχωρούντες επιβάτες από/προς αεροδρόμια όπου λειτουργούν αεροπορικές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας (οι λεγόμενες άγονες γραμμές)

-Οι επιβάτες σε πτήση διαμεσολάβησης (έρχονται και φεύγουν με τον ίδιο αριθμό πτήσης)

-Οι διερχόμενοι επιβάτες (τράνζιτ) οι οποίοι συνεχίζουν το ταξίδι τους με την ίδια ή άλλη αεροπορική εταιρεία.

-Οι κρατικές πτήσεις που μεταφέρουν επίσημους κι έχουν γίνει αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση καθώς και επιβάτες ελληνικών κρατικών πτήσεων

-Τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών καθώς και οι ιπτάμενοι που ταξιδεύουν για να αναλάβουν υπηρεσία σε άλλο αεροδρόμιο.

-Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με αεροσκάφη που μετέχουν σε επίσημες αεραθλητικές εκδηλώσεις σε ελληνικά αεροδρόμια.

 

Ζεστό χρήμα για Fraport


Στην προωθούμενη τροπολογία προβλέπεται, ταυτόχρονα, ότι  τα ποσά που θα προέρχονται από την είσπραξη του ενιαίου τέλους θα κατατίθενται άμεσα, ανά μήνα (εντός είκοσι ημερών του επόμενου μήνα) σε ξεχωριστό λογαριασμό που θα τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας για το καθένα αεροδρόμιο.

Μέχρι σήμερα το τέλος εισπράττονταν από το Δημόσιο υπέρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η οποία είχε την ευθύνη εκτέλεσης έργων συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροδρομίων ή δημιουργία νέων. Μόνη εξαίρεση αποτελούσε, μέχρι σήμερα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Σπάτων το οποίο παρακρατεί το 75% του τέλους που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εξακολουθήσει να παρακρατεί το 75% του ενιαίου, πλέον, τέλους, αποδίδοντας το υπόλοιπο 25%. Με τη νέα ρύθμιση η Fraport θα εισπράττει, αναλογικά, ακόμα περισσότερα από το αεροδρόμιο της Αθήνας αφού θα παρακρατεί το σύνολο (100%) του ενιαίου τέλους από τους επιβάτες που θα αναχωρούν από τα 14 αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται.

Πως μεταφράζεται αυτό; Αν υπολογίσει κανείς πως οι επιβάτες στα 14 αεροδρόμια που πρόκειται να διαχειρίζεται η Fraport φθάνουν σήμερα τα 12 εκατ., το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία της μόνο κατά τον πρώτο χρόνο από το συγκεκριμένο τέλος αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Fraport θα εισπράττει για κάθε επιβάτη 13 ευρώ για τέλη προσγείωσης, τροχοδρόμησης και στάθμευσης αεροσκάφους και 1,5 ευρώ ανά επιβάτη ως τέλος ασφάλειας (security fee). Σύνολο 14,5 ευρώ ανά επιβάτη. Το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα σημερινά επίπεδα επιβατικής κίνησης.   

Από το νέο ενιαίο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων-ΤΕΑΑ (12 ευρώ ανά επιβάτη) και τη συνολική χρέωση τελών προσγείωσης, τροχοδρόμησης, στάθμευσης και ασφάλειας (14,5 ευρώ ανά επιβάτη) η Fraport υπολογίζεται ότι θα εισπράξει, μόνο κατά τον πρώτο χρόνο διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ. Ποσό που υπερβαίνει το ¼ του 1,2 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλλει εφάπαξ στο ελληνικό Δημόσιο για να αναλάβει τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών.

Στο «ζεστό» χρήμα δεν συνυπολογίζονται οι επιπλέον εισπράξεις από την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης προς την Ελλάδα φέτος, η οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

Το ερώτημα που θέτουν, ήδη, παράγοντες της αεροπορικής και τουριστικής αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, αφορούν στο ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες το κόστος των αεροπορικών μετακινήσεων εντός Ελλάδας αλλά και στα διεθνή δρομολόγια.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, στα δρομολόγια εσωτερικού οι ναύλοι επιβαρύνονταν μόνο με το τέλος εκσυγχρονισμού ενώ στο εξής θα προστεθούν και τα 14,5 ευρώ ανά επιβάτη που θα επιβάλλει η Fraport.

Το αναμενόμενο, όπως υποστηρίζουν, είναι να αυξηθούν οι τελικές τιμές των εισιτηρίων όχι, κυρίως, επειδή θα αυξηθούν οι ναύλοι αλλά επειδή θα διογκωθεί το τμήμα που αφορά τέλη και κάθε λογής φόρους.

Χωρίς κανείς να αποκλείει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιστροφή των επίναυλων καυσίμων βραχυ-μεσοπρόθεσμα, αν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου κινηθούν και πάλι ανοδικά, όπως διαφαίνεται στην αρχή της χρονιάς.
 

Παναγιώτης Δ. Υφαντής 
ifandis@euro2day.gr

Πηγή:  euro2day - Mar 30, 2017

ΣΗΜΙΤΟΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ή ΜΗΤΣΟΤΑΚΟΣΗΜΗΤΗΣ - Του Βαγγέλη Παυλίδη


Πρωί, καφές και ειδήσεις πάνε χέρι χερί. Κοίταζα στην εφημερίδα συνέντευξη του Κ. Σημίτη στον ΣΚΑΪ και κάποια στιγμή ξεχάστηκα και νόμισα οτι διάβαζα τον Κυριάκο τον Μητσοτάκη. Ετσι, σαν παιχνίδι, λόγια του Σημίτη και λόγια απο πρόσφατες δηλώσεις και ομιλίες του Μητσοτάκη τα ανακάτεψα όλα μαζί και, θα ομολογήσετε, μου βγήκε ένα ωραίο και ενιαίο κείμενο με ιδέες και απόψεις που θα μπορούσε να έχει γραφτεί από ένα και το αυτό πρόσωπο. Για να μή μπερδευόμαστε το (Σ) σημαίνει Σημίτης και το (Μ), τι άλλο, Μητσοτάκης.
Τι συμπέρασματα βγαίνουν; Ξέρω κι εγώ; Στο κάτω κάτω κάποιος είπε πως οι σκιτσογράφοι είναι για να κάνου ερωτήσεις, όχι να δίνουν απαντήσεις.

Τα σκίτσα είναι απο το αρχείο μου, του Σημίτη πολύ παλαιότερο, του Μητσοτάκη πολύ πρόσφατο.


pavlidiscartoons.com - Mar 30, 2017

Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

Είναι χώρα αυτή, όπως την κατάντησαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, για να ελπίζουν οι πολίτες της; - Του Μιχάλη Ιγνατίου

Διαβάσαμε την είδηση και …εντυπωσιαστήκαμε. Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Διακόσιοι πενήντα δύο ταγοί του Έθνους (252 βουλευτές) ψήφισαν να ερευνηθεί ο βίος και η πολιτεία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος υπηρέτησε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο προεδρεύων του σώματος, ο ποιητής κ. Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι η Επιτροπή θα συγκροτηθεί από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά σε τρεις μήνες. Να προβλέψουμε το αποτέλεσμα από τώρα; ΑΘΩΟΣ (και κρατείστε την ημερομηνία). Διότι δεν θα ασχοληθούν με την ουσία, αλλά με τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.

Στην ουσία ελάχιστοι από αυτούς που ψήφισαν το έκαναν με την καρδιά τους. Άλλοι έχουν έγνοια την Siemens, άλλοι την Novartis, και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σου λένε μην προκύψει και σε εμάς παρόμοια ιστορία, αν χάσουμε την εξουσία. Νέοι στο πολιτικό κουρμπέτι, αλλά έμαθαν γρήγορα…

Ο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν φωτιά και τσεκούρι στη Βουλή. Υποσχέθηκε «όλα στο φως» και δεν έχω λόγους να μην τον πιστέψω. Νέος είναι, καθαρός μέχρι της στιγμής και θα είναι τρελός να βάλει το δάκτυλό του στο μέλι. Διότι, όπως διαπίστωσε, τίποτα δεν μένει στο σκοτάδι αν αφεθούν οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις. Ο άλλος είχε τους λογαριασμούς στην Ελβετία και ήταν ήσυχος και μία μέρα έρχονται οι Ελβετοί και τον δίνουν εν ψυχρώ στις ελληνικές αρχές. Και για όσους χαμογελούν, σύντομα ούτε η Σιγκαπούρη θα είναι παράδεισος για τους διεφθαρμένους.

“Όσο έχουμε εμείς την πλειοψηφία σ’ αυτή τη Βουλή και θα την έχουμε για πολλά ακόμα χρόνια, δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μακάρι να τηρήσει αυτή την υπόσχεση διότι τις άλλες δεν τις τήρησε…

Στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει στον συνάδελφο Γιώργο Σαχίνη, που κάνει καθαρή δημοσιογραφία, όχι αθηναϊκή, και δεν μασά τα λόγια του. Τον ανάγκασε να παρουσιάσει τα σχέδια του αναφορικά με την κρίση και -με το συμπάθιο- τον άκουσα να ομιλεί ως τον Αλέξη όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Βεβαίως, έχει δικαίωμα να πιστεύει στο Πρόγραμμα του, να νομίζει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους… Αλλά, δεν βλέπει πως τούτος ο βράχος που κόλλησε στο λαιμό της Ελλάδας δεν μετακινείται από μία παράταξη; Απαιτεί τα χέρια όλων…

Στο Φάληρο, από τα στούντιο του Σκάι, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε ως τιμητής των πάντων. Τι είπε;

«Πιστεύω ότι τώρα στην Ελλάδα είναι μια έκτακτη κατάσταση η οποία χρειάζεται μια λύση με προσφυγή σε εκλογές» ανέφερε και υπογράμμισε: «Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει. Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες, η αξιολόγηση δεν γίνεται και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι όσο δεν γίνεται αξιολόγηση τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

Σίγουρα, η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση. Υπάρχει κανείς που διαφωνεί; Αλλά κάποιος φταίει ρε γαμώτο μου για να φτάσει η Ελλάδα στην καταστροφή. Και δεν δημιούργησαν την κρίση τούτοι οι πιτσιρικάδες που μας κυβερνούν. Την βρήκαν. Ναι, είπαν ένα σωρό μπούρδες για να εκλεγούν, όπως ακριβώς και ο καθένας πολιτικός στην Ελλάδα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Τον παράδεισο μας υπόσχονται και μας στέλνουν στην κόλαση.

Και δεν θα υποστηρίξω ότι δεν φταίνε. Οι ερασιτεχνισμοί του πρώτου εξαμήνου προκάλεσαν τεράστια προβλήματα. Και δεν ομιλώ μόνο για την εξαμηνία του Γιάνη Βαρουφάκη, που ήταν όντως καταστροφική. Αλλά και για τον λεονταρισμό του δημοψηφίσματος και για ένα σωρό άλλες βλακώδεις αποφάσεις. Δεν μπορώ, όμως, και να αγνοήσω το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Ο λαός επιβράβευσε τον Αλέξη και τους νεανίες του ΣΥΡΙΖΑ, και πιστεύω ότι τους έκανε πιο λογικούς. Γίναν όλοι ίσοι κι όμοιοι στην Ελλάδα, βασικά γίναν φανατικά μνημονιακοί. Έτσι όπως το έγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς στο περίφημο άρθρο του στην Καθημερινή…

Το ερώτημα και το βασικό πρόβλημα είναι τι συμβαίνει απ’ εδώ και πέρα. Οι πολίτες γνωρίζουν αυτό που αρνούνται να καταλάβουν οι πολιτικοί. Ότι, η κρίση τελειώνει μόνο αν ενωθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου. Διαφορετικά θα τελειώσει με εθνική τραγωδία που θα μπορούσε να προέλθει από ένα «ατύχημα», όπως είπε και ο κ. Σημίτης, ο οποίος προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει το «ατύχημα» των Ιμίων, όταν για πρώτη φορά «γκριζαρίστηκε» το Αιγαίο.

Η οικονομική κρίση, την οποία προκάλεσαν οι πολιτικοί -ΟΧΙ οι ξένοι- πρέπει να αντιμετωπιστεί εθνικά και σε κλίμα ενότητας όλων των δυνάμεων. Οι δανειστές είναι αυτό που λέει η λέξη: ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Δεν θα αλλάξουν ούτε μία γραμμή από τις απαιτήσεις τους εάν αύριο φύγει ο Αλέξης και έρθει ο Κυριάκος. Του το είπανε στο Βερολίνο. Όπως το είχαν πει και στο σημερινό Πρωθυπουργό και δεν τους άκουσε. Οι δανειστές δεν βλέπουν φάτσες, κόμματα, και παρατάξεις. Βλέπουν μόνο αριθμούς.

Οι πολίτες το κατάλαβαν… Πότε θα το αντιληφθούν οι πολιτικοί;

Η χώρα καίγεται, οι άνθρωποι καταστρέφονται… Δεν αντιδρά κανείς.


Δεν μπορεί. Προφανώς πρέπει να συμβεί ένα μεγάλο κακό για να ξυπνήσει τούτος ο λαός και να πάρει με τις πέτρες τους πολιτικούς;


Πηγή:  mignatiou.com - Mar 29, 2017

http://mignatiou.com/2017/03/ine-chora-afti-opos-tin-katantisan-i-dieftharmeni-politiki-gia-na-elpizoun-i-polites-tis/ 



Στη φωτο: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στην Αθήνα, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.

Τα ελληνικά νησιά δεν είναι μόνο οι παραλίες: Η άλλη πραγματικότητα

Για όλους εμάς τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα νησιά μας έχουν συχνά μυθικές διαστάσεις, συνδεδεμένες με διακοπές και αναμνήσεις. Ομως ποια είναι πραγματικά η νησιωτική Ελλάδα, μακριά από ταξιδιωτικούς οδηγούς αλλά και τοπικισμούς; Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε τον πρώτο άτλαντα των νησιών μας, ένα πόνημα που, πέρα από το εγκυκλοπαιδικό του ενδιαφέρον, δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της νησιωτικής Ελλάδας, τις δυνατότητες και τα σημεία υστέρησης. Τον άτλαντα δημιούργησε το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας τον Γιάννη Σπιλάνη, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος, και τον Θανάση Κίζο, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας. Ο άτλαντας καλύπτει και τα 114 κατοικημένα νησιά της χώρας, προσεγγίζοντάς τα γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του άτλαντα, ξεκινώντας από την οικονομία:

Οικονομία

Ο Νομός Λασιθίου έχει το υψηλότερο ποσοστό (10,77%) συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα, όταν ο μέσος όρος της χώρας ήταν 3,69%. Η μεταποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε όλα τα νησιά, με τη συμμετοχή της να κυμαίνεται από 1,42% του ΑΕΠ στον Ν. Κεφαλληνίας μέχρι το 6,05% στον Ν. Ηρακλείου. Η παρουσία του δημόσιου τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλή ειδικά στη Λέσβο (με 35,2%) και δευτερευόντως σε Ηράκλειο και Χανιά.

Τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων ανά 100 κατοίκους έχουν η Πάτμος (42,7), οι Παξοί (29,3), η Σίφνος (26,5) και η Ιος (25,6). Αντίθετα, τον μικρότερο έχουν το Αγαθονήσι (4,3), τα Ψαρά (4,8), οι Οινούσσες (4,9), η Νίσυρος (5). Την έκπληξη κάνει η Σαμοθράκη, που έχει τον υψηλότερο τζίρο ανά επιχείρηση και ακολουθεί η Μύκονος και η Ρόδος.

Απασχόληση

Τα πέντε νησιά με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων είναι τα Κουφονήσια (49,6%), η Μύκονος (48,7%), η Κως (46%) και η Ηρακλειά (45%). Αντίθετα, την υψηλότερη ανεργία έχουν το Μαθράκι (61%), τα Αντικύθηρα (50%), οι Οθωνοί (27%) και η Νίσυρος (25%).

Τουρισμός

Η πλειονότητα των κλινών συγκεντρώνεται σε περιορισμένο αριθμό νησιών: στην Κρήτη βρίσκονται 164.249 κλίνες, στη Ρόδο 84.942, στην Κω 45.097, στην Κέρκυρα 43.940, στη Ζάκυνθο 28.837 και ακολουθούν η Εύβοια, η Θήρα, η Μύκονος, η Θάσος και η Κεφαλονιά, που είναι τα νησιά με περισσότερες από 10.000 κλίνες. Στον αντίποδα υπάρχουν 12 νησιά με λιγότερες από 100 ξενοδοχειακές κλίνες και άλλα 12 νησιά χωρίς κανένα ξενοδοχείο.

Η αύξηση των κλινών είναι πολύ μεγάλη στα μικρά νησιά που γνώρισαν τουριστική ανάπτυξη στη δεκαετία του 2000, όπως είναι το Κουφονήσι, το Μεγανήσι, η Αστυπάλαια, η Τήλος, οι Λειψοί και το Καστελλόριζο (πάνω από 200%) και σε ένα μεγάλο νησί, τη Ζάκυνθο (+116%). Στον αντίποδα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός νησιών με μείωση των κλινών όπως οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Κύθνος, ο Πόρος, η Νίσυρος, η Αίγινα, το Αγκίστρι, αλλά και η Σάμος, όπου οι μονάδες που έπαψαν να λειτουργούν είναι περισσότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο.

Χρήσεις γης

Το 52,1% της συνολικής έκτασης των νησιών χαρακτηρίζεται θαμνώνες (μακί, φρύγανα ή συνδυασμοί τους), η κύρια χρήση των οποίων είναι η βόσκηση. Δεύτερη σε έκταση κάλυψη είναι η γεωργική γη με 22,6%, στην οποία περιλαμβάνονται μεικτές εκτάσεις καλλιέργειας ετήσιων φυτών και μόνιμων καλλιεργειών. «Αυτό το μικρο-μωσαϊκό διαφορετικών καλύψεων είναι ενδεικτικό του τοπίου των νησιών με τα μικρά σε έκταση αγροτεμάχια», αναφέρεται στον άτλαντα. Το 38,7% της έκτασης των νησιών είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις και αγραναπαύσεις. Ξεχωρίζουν 19 νησιά, ανάμεσα στα οποία η Κέρκυρα με 79% (με ελαιώνες και εσπεριδοειδή), η Θήρα με 59,9% (με αμπελώνες), η Κέα με 55,15% (με ελαιώνες και βελανιδιές), η Νάξος με 53,1% (με ετήσιες καλλιέργειες και ελαιώνες) και η Κως με 53% (με αμπελώνες, ελαιώνες και ετήσιες καλλιέργειες).

Εκρηξη κατασκευών σε Τήνο, Αντίπαρο, Μύκονο

Πόσο έχουν αλλάξει τα νησιά μας; Ποια έχουν ενισχυθεί πληθυσμιακά και ποια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη; Ο άτλαντας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναδεικνύει την ανάγκη για έναν σχεδιασμό βιώσιμο, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης, που θα «κρατήσει» τον κόσμο στα νησιά και θα εμπλουτίσει την τουριστική «μονοκαλλιέργεια» με νέες, σύγχρονες δραστηριότητες.

Ας δούμε τα νησιά από πληθυσμιακής άποψης. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον άτλαντα των νησιών, μόνο η Κρήτη υπάγεται στα πολύ μεγάλα νησιά, με πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου. Ακόμα 5 νησιά, η Εύβοια, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Χίος, θεωρούνται «μεγάλα νησιά», με πληθυσμό από 50.000 έως 500.000 κατοίκους. Από 5.000 έως 50.000 κατοίκους έχουν 21 νησιά, ενώ 32 έχουν πληθυσμό από 750 έως 5.000 κατοίκους. Τα πολύ μικρά νησιά, δηλαδή με πληθυσμό μικρότερο των 750 κατοίκων, είναι 46, ενώ μόλις 20 έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους. Από τα νησιά αυτά, μόνο ένα, η Τέλενδος, δεν είναι αυτοτελής δήμος (υπάγεται στην Κάλυμνο). Από τα 35 νησιά που έχουν λιγότερους από 100 κατοίκους, μόνο 7 έχουν μόνιμο πληθυσμό όλο τον χρόνο. Το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ελλάδας είναι η Σαλαμίνα (413,5 κάτοικοι ανά τ.χλμ.), καθώς λειτουργεί ως προάστιο της πρωτεύουσας, και ακολουθούν τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού πλην της Υδρας, η Σύρος (257,1 κάτοικοι ανά τ.χλμ.), η Σαντορίνη (200,9), η Κέρκυρα (170,3). Πάντως τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στα μικρά νησιά έχει η Τήλος.

Αλλαγές στον πληθυσμό

Μεγαλύτερο πληθυσμό το 2011 σε σχέση με το 1951 έχουν μόνο η Κρήτη, η Εύβοια, η Ζάκυνθος και ακόμα 8 νησιά. Τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στα τελευταία 60 χρόνια καταγράφει ο Νομός Λέσβου (-33%).
 
Τα νησιά με τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων είναι η Μύκονος (+8,2%), η Σαντορίνη (+7,7%), η Ρόδος (+5,98%), η Kως (+5,9%), το Καστελλόριζο (+4,05%) και η Κάλυμνος (+5%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα ποσοστά υπογεννητικότητας έχουν το Μεγανήσι (-22,3%), οι Οθωνοί (-18,6%), τα Τριζόνια (-18,1%), τα Αντικύθηρα (-17,6%) και ο Κάλαμος (-17,5%).

Οσον αφορά την τελευταία 30ετία, τα πέντε νησιά με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού ήταν η Τήλος με 15,9%, οι Οθωνοί με 13,9%, το Καστελλόριζο με 12,1%, η Ερεικούσα με 11,7% και η Σαντορίνη με 11,5%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού το ίδιο διάστημα είχαν τα Αντικύθηρα (-4%), η Υδρα (-2,8%) και το Μεγανήσι (-2,2%).

Κατοικία

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατοικιών το 1971-2011 είχε η Τήνος (130%), η Αντίπαρος (128%) και η Μύκονος (114%). Το 50% των κατοικιών στην Αντίπαρο είναι νέες κατασκευές (43% στην Κέα, 42% στη Μύκονο).

Τις περισσότερες κενές κατοικίες σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό διαθέτουν η Νίσυρος (1,52 κατοικία ανά κάτοικο), η Σέριφος (1,47), η Κύθνος (1,43), η Ανάφη (1,24) και η Κέα (1,12).
Το πιο «αστικοποιημένο» νησί της χώρας είναι η Σαλαμίνα, όπου το 41,8% της έκτασής της καλύπτεται από κτίρια, δρόμους κ.λπ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 18,6%, η Αίγινα με 12,5%, οι Σπέτσες με 8% και η Κέρκυρα με 7,7%.

Ποιο είναι το κύριο θέμα που αναδεικνύεται μέσα από αυτή τη σφαιρική προσέγγιση της νησιωτικής Ελλάδας; «Αυτό που καθορίζει τη βιωσιμότητα των νησιών είναι η ύπαρξη δραστηριοτήτων που θα κρατήσουν τους κατοίκους. Στα νησιά, περίπου όπως και στην ορεινή Ελλάδα, όταν φύγεις δύσκολα επιστρέφεις», λέει ο κ. Σπιλάνης, αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Η αναζήτηση μιας στρατηγικής είναι ιδιαίτερα επιτακτική για ορισμένα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, που βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστική εγκατάλειψη.

Αντίθετα, σε άλλα νησιά το κύριο ζήτημα είναι το περιβαλλοντικό και συνδέεται με τη δόμηση και τον τουρισμό. Για παράδειγμα, η Σαντορίνη, λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της ελκυστικότητάς της, έχει αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό, ευρισκόμενη όμως σε οριακό σημείο στην επάρκεια του νερού, στη διαχείριση των απορριμμάτων, του θορύβου κ.λπ.

Τέλος, ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα είναι το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε πολλά νησιά, που δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και στις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Πηγή: Καθημερινή / tvxs.gr - Mar 29, 2017

Ρόδος: Ο ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) αγνοεί του πάντες για να φτιάξει υποσταθμό υψηλής τάσης σε περιοχή πυκνοκατοικημένη!!


Όχι μόνο δεν θα γίνει αυτό το χαρακτηρισμένο μνημείο κάποιο μουσείο τελικά ή κάποιο πολιτιστικό ή πνευματικό κέντρο αλλά θα γίνει Υποσταθμός Μετατροπής Υψηλής Τάσης (150KV) σε Μεσαία Τάση (20KV) . Ένα τεράστιο βιομηχανικό κτίριο 12μ ύψος και 1200τμ. Αγνόησαν τις Αποφάσεις ΤΕΣΣΑΡΩΝ Δημοτικών Συμβουλίων για την πρόθεση της ΔΕΗ ΑΕ ανέγερσης υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα : 

Την 597/2009 με Δήμαρχο κ.Χατζηευθυμιου, 
Την 166/2-4-2014 με Δήμαρχο τον κ.Κουσουρνα, 
Την Απόφαση 635/10-11-2014 με δήμαρχο τον κ.Χατζηδιακο, 
Την απόφαση 144/26-5-2015 της ΔΚΡ , 
Την απόφαση του ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 30/10/2009 .

Αγνόησαν 10 Συλλόγους οι οποίοι τάσσονται ΚΑΤΑ της κατασκευής του υποσταθμού στην περιοχή καθώς και σε κάθε πυκνοκατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα:

Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών, 
ο Σύλλογος Εφοριακών, 
Γυναικών Ρόδου , 
ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 6ου και του 14ου Δημοτικού σχολείου Ρόδου, 
ο Σύλλογος του 1ου παιδικού Σταθμού και ο Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων, 
ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία «ΕΛΠΙΔΑ» 
ο Σύλλογος προστασίας Περιβάλλοντος. 

Δεν εξέτασαν στην ουσία τις προτεινόμενες εναλλακτικές, σαμποτάροντας την διαπαραταξιακή επιτροπή. 

Αγνόησαν το σύνταγμα και την Αρχή της Προφύλαξης σύμφωνα με τα οποία την ευθύνη για την υγεία των πολιτών την έχουν οι αρχές του τόπου 

Αγνόησαν 3 νέες καταγγελίες του συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ στην πολεοδομία που αφορούν νέες παραβάσεις, παρατυπίες και παραλείψεις που αφορούν την οικοδομική τους άδεια. Δεν τις εξέτασαν, δεν απάντησαν σχετικά αλλά αντίθετα έδωσαν παράταση σε μια ληγμένη οικοδομική άδεια.

Κανείς δεν διαφωνεί με την κατασκευή ενός τέτοιου υποσταθμού εάν και εφόσον είναι απαραίτητος. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με την συναίνεση της κοινωνίας και όχι μόνο με την βούληση κάποιων παραγόντων που έχουν ως μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη των οικονομικών και άλλων συμφερόντων τους. 

Με μεθοδεύσεις και υπόγειες διαβουλεύσεις και παρασκήνιο, οργανώθηκε το έγκλημα που έχει και αρχιτεκτονικές διαστάσεις . Μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα ξεδιπλώνει τα σχέδια της για αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη περιοχή την Νέα Είσοδο της πόλης μας απέναντι από την Νέα μαρίνα! Από την μια οι μισογκρεμισμένοι αλευρόμυλοι, από την άλλη ο καταυλισμός των τσιγγάνων και τώρα στην μέση ο υποσταθμός ΔΕΗ συνθέτουν την εικόνα της περιοχής στην νέα είσοδο της πόλης μας ... 


ΑΥΤΟ είναι το όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής . 
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Κ ΡΟΔΟΥ 
ΜΕΛΟΣ Α.ΠΟ.ΠΕ.Σ 


Από rokar-rokar.blogspot.gr - Mar 29, 2017

Ρόδος: Πάνω από 40 πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο του νησιού στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

Ιδιαιτέρως δυναμικά ξεκινά η τουριστική περίοδος για το νησί της Ρόδου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι θα εξελιχθεί και φέτος πολύ καλά με μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων επισκεπτών από τις προηγούμενες χρονιές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να φθάσουν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» 44 πτήσεις τσάρτερ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σε ανάλογους ρυθμούς αναμένεται να εξελιχθεί η κίνηση και τις επόμενες εβδομάδες.

Στο δυναμικό ξεκίνημα της νέας σεζόν αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να παραμείνει η Ρόδος ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από το αεροδρόμιο, η σεζόν πάει πολύ καλά, έχουμε πολλές επιπλέον πτήσεις φέτος, από διαφορετικούς προορισμούς, που είναι κάτι πολύ σημαντικό για το νησί μας και μάλιστα στο ξεκίνημα της σεζόν» τόνισε η κ. Χατζηλαζάρου η οποία έκανε γνωστό ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα υπάρξουν 44 πτήσεις τσάρτερ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με αποκορύφωμα τις 8 Απριλίου, οπότε θα σημειωθεί το μέγιστο των αφίξεων, αφού θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Ρόδου 19 πτήσεις.

Η κ. Χατζηλαζάρου δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τη σεζόν, μιας και ξεκίνησε αρκετά δυναμικά αφού και οι προοπτικές αλλά και οι προκρατήσεις που έχουμε τώρα από τις τουριστικές εκθέσεις όπου έχει συμμετάσχει η Ρόδος, είναι πολύ θετικές για τη φετινή τουριστική περίοδο. Η αντιδήμαρχος σημείωσε δε και τα εξής: «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση ώστε οι επισκέπτες μας να απολαύσουν και να έχουν τη δυνατότητα να γευτούν εμπειρίες μοναδικές έτσι ώστε να επαναλάβουν το εγχείρημά τους και να βάλουν τη Ρόδο σε ένα πιο συχνό προγραμματισμό μέσα στις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Επίσης, βλέποντας την κινητικότητα που υπάρχει από τις αγορές, είτε του Ισραήλ είτε κάποιων αγορών που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την τουριστική περίοδο και τους μήνες μη αιχμής, στόχος θα είναι, σύμφωνα με την κ. Χατζηλαζάρου μέσα στη χρονιά, να γίνει μία στοχευμένη καμπάνια προβάλλοντας και τη δυνατότητα της Ρόδου ως προορισμού city break, δηλαδή προορισμού για τριήμερα-τετραήμερα ταξίδια τα οποία θα εστιάσουν είτε σε εσωτερικό τουρισμό είτε και σε τουρισμό όπως από το Ισραήλ. Πρόκειται για «αποδράσεις» που θα μπορέσουν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με τις φυσικές ομορφιές του νησιού αλλά και τη γαστρονομία, το καζίνο και άλλες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους εν λόγω τουρίστες.


(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ) - kathimerini.gr - Mar 29, 2017

Ρόδος: Δικαστήριο διέγραψε χρέη 92.000 ευρώ ενός 54χρονου - Αδυνατούσε να εργαστεί

Διαγράφονται με απόφαση του του Ειρηνοδικείου Ρόδου, τα χρέη που είχε 54χρονος Ροδίτης από δάνεια σε πέντε τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Rodiaki, το δικαστήριο αποφάσισε ο 54χρονος να καταβάλλει μηδενικές καταβολές για τρία χρόνια, ενώ δεν ορίζει νέα δικάσιμο για επανεξέταση, δηλαδή αποφαίνεται οριστικά και διαγράφει όλα τα χρέη του συμπολίτη μας!

Ο 54χρονος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια πάσχει από σοβαρή ασθένεια η οποία τον έχει καταστήσει ανάπηρο σε ποσοστό άνω του 67%.

Αυτός ήταν και ο λόγος αδυνατούσε να εργαστεί για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Για τις οφειλές των 92.000 ευρώ είχε ορίσει αρχικά να καταβάλλει ποσό δόσης 200 ευρώ (συνολικά για όλα), ωστόσο στη συνέχεια αδυνατούσε να πληρώσει και αυτό το ποσό.

O 54χρονος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του και μάλιστα έκρινε στο σκεπτικό του ότι «πρέπει να εκκαθαρίσει «οριστικά» το θέμα της απαλλαγής του συμπολίτη μας από τα χρέη του, καθώς κρίνει ότι η παρούσα οικονομική του κατάσταση σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει είναι μη αναστρέψιμη και αποκλείεται η εντός τριετίας αισθητή βελτίωσή της».


Πηγή: Rodiaki / iefimerida. - Mar 29, 2017

Αρχίζει το Brexit - Παραδόθηκε στον Τουσκ η επιστολή της Μέι: "Δεν υπάρχει γυρισμός"

Την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.,.παρέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην Ε.Ε. Τιμ Μπάροου, όπως αναφέρει το Reuters.

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι «μετά από εννέα μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε την υπόσχεσή του». Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

Εντός 48 ωρών, ο Τουσκ θα αποστείλει στα 27 άλλα κράτη-μέλη το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση. Θα παρουσιάσει επιγραμματικά τις απόψεις του στη Μάλτα, όπου από σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέδριο των ηγετών της κεντροδεξιάς. Οι απεσταλμένοι των 27 στις Βρυξέλλες – Coreper- συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιο του Τουσκ.

Η απόφαση για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ελήφθη με δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016. Η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Ντέιβιντ Κάμερον, από τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Η διαδικασία θα οδηγήσει σε αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την ώρα που ο Σερ Μπάροου επέδιδε την επιστολή της στον κ. Τουσκ, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.

Επανέλαβε ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. τής έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.

Οι βασικοί διαπραγματευτές

Οι βασικοί διαπραγματευτές για το Brexit είναι οι Ντέιβιντ Ντέιβις και Μισέλ Μπαρνιέ.

Γνωρίστηκαν αρκετά καλά σε προσωπικό επίπεδο όταν ήταν και οι δύο μέλη επιτροπής των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με στόχο να μεταρρυθμίσουν την Ένωση.

Η προσωπική τους χημεία ίσως βοηθήσει οι περίπλοκες συνομιλίες να μην γίνουν πικρές καθώς ο Ντέιβις θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους διαζυγίου για τη Βρετανία, ενώ ο Μπαρνιέ θα διαπραγματεύεται εξ ονόματος των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.


Πηγή: newsbeast.gr - Mar 29, 2017 
______________


Μέι: Δεν υπάρχει γυρισμός

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την ώρα που ο Σερ Μπάροου επέδιδε την επιστολή της στον κ. Τουσκ, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.


Επανέλαβε ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. τής έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.

Έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Μ. Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε., όχι όμως και την Ευρώπη.

Η κεντροδεξιά επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κάλεσε ακόμη τους Βρετανούς «να ενωθούν» εν όψει της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Γερμανία: Πολύ στενό το χρονικό περιθώριο των δύο ετών

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε, διά μέσου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σάφερ, την περίοδο των δύο ετών που θα ακολουθήσει «ιδιαίτερα στενή» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε εξάλλου ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

«Παρά το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να είναι εταίρος μας, τόσο στο NATO, όσο και ειδικότερα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.


Πηγή: naftemporiki.gr - Mar 29, 2017


Μίνι θρίλερ με την συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών - Reuters: Προς κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας-δανειστών - Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν - Κυβερνητική πηγή: «Όταν θα έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως»

Για επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για εργασιακά-συντάξεις αφορολόγητο μιλά το Reuters. Πηγές των Βρυξελλών επιβεβαιώνουν την πρόδο, όχι όμως και την τελική συμφωνία.


Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στα δημοσιονομικά και στο θέμα της ενέργειας επιβεβαιώνουν στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο που ρωτήθηκαν σχετικά υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ενώ η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της σημειώνει ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Μάλιστα πηγή της Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα: υπάρχει πρόοδος αλλά όχι οριστική συμφωνία τονίζει.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αναφορικά με τη ΔΕΗ , η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr από το πρωί, η αίσθηση ότι η τεχνική συμφωνία «κλείνει» είναι διάχυτη σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Εχουμε συμφωνήσει στο 99%. Θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα για το 1%;» ήταν το (ρητορικώς προβαλλόμενο) ερώτημα που έθετε χθες το βράδυ, σε κατ' ιδίαν συζήτηση στη Βουλή, κορυφαίος υπουργός σε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των δύσκολων σημείων, όπως αυτό που θέλει να πωλούνται, σ' αυτή τη φάση, λιγνιτικές μονάδες (αν και όχι μόνο οι ρυπογόνες), με τη διάθεση των υδροηλεκτρικών να μπαίνει σε δεύτερη φάση και μόνο εάν δεν πετύχει το πρώτο στάδιο.

Ως προς το εργασιακό, οι πληροφορίες ανέφεραν από χθες ότι «παίρνουμε» τις συλλογικές διαπραγματεύσες αλλά με επαναφορά τους μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος (ώστε «να ισχύσουν από το 2019»), μπαίνουν στο συρτάρι η αύξηση των ομαδικών απολύσεων και η ανταπεργία, αλλά «δίνουμε κάτι» στον συνδικαλιστικό νόμο. Τι; Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «μάλλον» την απόφαση απεργιών με σαφή πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

euro2day - Mar 29, 2017 
_______________________________________

Reuters: Προς κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας - δανειστών




Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ,  με το «πωλητήριο» να αφορά το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

Η νομοθέτηση των παραπάνω μέτρων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων έως τις 7 Απριλίου, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την «τεχνική συμφωνία».

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί κατ’ αρχήν συμφωνίας Ελλάδος και δανειστών», επεσήμανε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν.


naftemporiki.gr - Mar 29, 2017
_________________________
 
Κυβερνητική πηγή: «Όταν θα έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως»  
 
«Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters. 
 
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή». 
 
Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωσε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Πηγή: 
 
 
www.lifo.gr - Mar 29, 2017

Ελλάδα και Κανάρια τα γκανιάν της TUI για το καλοκαίρι

Ανακάμπτουν οι κρατήσεις Ευρωπαίων ενόψει καλοκαιριού του 2017. Η αυξημένη ζήτηση για Ελλάδα και Κανάρια Νησιά αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη υποχώρηση σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, τονίζει η ταξιδιωτική εταιρία.

Η TUI τόνισε πως οι πελάτες της εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, ενώ ανακοίνωσε συνολική ανάκαμψη στις κρατήσεις από ευρωπαίους ταξιδιώτες στην αρχή της περιόδου κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πάροχος πακέτων διακοπών που διαχειρίζεται τους τουρ οπεραϊτορ Thomson και First Choice, επεσήμανε πως έχει αυξηθεί η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, τα Κανάρια Νησιά και μακρινούς προορισμούς, αν και φαίνεται «περαιτέρω απομάκρυνση από την Τουρκία (η ζήτηση για την οποία είχε ήδη μειωθεί σημαντικά την προηγούμενη χρονιά)».

Η εταιρία τόνισε ότι, όπως συνέβη και κατά τη χειμερινή περίοδο, η χαμηλότερη ζήτηση για την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη ζήτηση για άλλους προορισμούς, όπως η δυτική Μεσόγειος και η Καραϊβική.

Μια σειρά τουριστικών ομίλων καταγράφει πως οι πελάτες προσπαθούν να αποφύγουν την πολιτική αβεβαιότητα και τις τρομοκρατικές απειλές, σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Πάντως, τα σχόλια αυτά της ταξιδιωτικής εταιρίας αντιβαίνουν στην άποψη της ανταγωνίστριας Thomas Cook, η οποία έκανε λόγο την Τρίτη για πρόωρες, διστακτικές ενδείξεις πως οι τουρίστες επιστρέφουν στην Τουρκία.

Η TUI ανέφερε ότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2017 συνάδουν με τις προσδοκίες, διευκρινίζοντας ότι τα έσοδά της έχουν αυξηθεί 9% και ο αριθμός των πελατών κατά 4%. Η εταιρία επανέλαβε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη τουλάχιστον 10% στα EBITDA (underlying) του ομίλου τη φετινή χρονιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Friedrich Joussen, υποστήριξε πως η χειμερινή περίοδος κλείνει ως αναμενόταν, με καλές επιδόσεις στις εταιρίες Hotels & Resorts και Cruise και με ανάπτυξη εσόδων στις αγορές που δραστηριοποιείται. Όπως επανέλαβε, το καλοκαίρι του 2017 έχει ξεκινήσει με τρόπο που συνάδει με τις προσδοκίες.


Πηγή: euro2day.gr - Mar 29, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More