Σάββατο, Αυγούστου 19, 2017

Το τυχερό μου ήταν η Όλυμπος…

Στις αρχές της εβδομάδας η Όλυμπος και το επίνειό της Διαφάνι έζησαν μεγάλες στιγμές. Χωριά που τον χειμώνα πλήττονται από την εγκατάλειψη, τώρα ήταν γεμάτα κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, που έλκουν την καταγωγή τους απ’ αυτό το ιστορικό χωριό και ζουν στη Ρόδο, τον Πειραιά, την Αμερική, γέμιζαν τους δρόμους και τα στενά.
 
Και το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού για όλους δεν ήταν μόνο το Πανηγύρι της Παναγίας, αλλά οι παραστάσεις της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας τους «Η Δήμητρα», που με το έργο του Ολυμπίτη Γιάννη Χαλκιά «Το τυχερό», με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες ηθοποιούς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
 
Πάνω από 2.000 άνθρωποι στις αυλές των σχολείων στην Όλυμπο και το Διαφάνι γέλασαν, δάκρυσαν, χειροκρότησαν, έμαθαν και ξαναθυμήθηκαν στιγμές της καθημερινότητας της περιοχής, που ωχριά μέρα με την ημέρα, μπροστά στις τεχνολογικές επιθέσεις του μέλλοντος και στη διάβρωση των εθίμων.
 
Πέντε Ολυμπίτες εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος – Αντώνης Χαλκιάς, Άννα Λεντή, Κυρανία Αβδελλή, Μανώλης Διακογιώργης και Μανώλης Νταής – μαζί με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Ζωγραφίδη και τους καταπληκτικούς Γιώργο Κανάκη, Πόπη Χαλκιά, Ευγενία Αβδελλή και τους υπόλοιπους ηθοποιούς, έκαναν ολόκληρο το νησί να ενθουσιαστεί με την προσπάθειά τους και το τελικό αποτέλεσμα.  
Τι έκανε τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια;
 
 Να τι λένε οι ίδιοι στο «ΠΟΝΤΙΚΙ Art»: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι η προσπάθεια ανεύρεσης και επανασύνδεσης των κομμένων νημάτων του ιστού της ιστορίας μας, καθώς φθείρονται και κόβονται με το πέρασμα των χρόνων στις νέες πολιτείες που αφομοιωνόμαστε. Αγωνιζόμαστε αναζητώντας το μπόι, τη λεβεντιά και το ήθος των προγόνων μας, με την εξάσκησή μας, στο γλωσσικό ιδίωμα της Ολύμπου, που σ’ αυτό έχουν καταγραφεί τόμοι της Ιστορίας τους… 
 
Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία ίδρυσης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, για την οργάνωση και καθοδήγηση της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας, με σκοπό τη μελέτη, την παρουσίαση και συγγραφή θεατρικών κειμένων στο γλωσσικό μας ιδίωμα. Με τον τρόπο αυτό η θεατρική ομάδα θα αποτελεί ένα βιωματικό "σχολείο" και προσπάθεια μύησης των νέων γενεών στις αξίες και τις αρχές της πολιτισμικής μας παράδοσης». 
 
Το έργο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο και στην Αθήνα.
Πάντα τέτοια, παιδιά, η παράδοση χρειάζεται ανθρώπους σαν αυτούς για να παραμείνει αλώβητη…
 
 
Μηνάς Βιντιάδης -  Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος No 1982 στις 17-08-2017 

Πηγή: topontiki.gr - Aug 19, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More