Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

Θα πιω απόψε το φεγγάρι - Γιάννης Πουλόπουλος


Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος


Θα πιω απόψε το φεγγάρι
και θα μεθύσω και θα πω
αφού πονάς για κάποιον άλλο
ρίξε μαχαίρι να κοπώ

Κι όταν με κόψει το μαχαίρι
μετανιωμένη θα μου πεις
πάρε του φεγγαριού το δάκρυ
κι από το αίμα να πλυθείς

Kι εγώ θα κόψω το φεγγάρι
θα σ' το καρφώσω στα μαλλιά
και σαν πλαγιάσουμε θα έχω
τον ουρανό στην αγκαλιά

Κι όταν ξυπνήσουμε και πάμε
ξανά στα στέκια τα παλιά
σκέψου τι όμορφη που θα 'σαι
με το φεγγάρι στα μαλλιά



LA VITA E BELLA !!! - Από το You Tube

rodorama.blogspot.gr - 31 July 2015

#Grummer: Το καλοκαίρι είναι Ελλάδα



Ένα όμορφο βίντεο γεμάτο Ελλάδα δημιούργησε και ανέβασε στο κανάλι της στο Youtube, η φωτογράφος Μάρω Βερλή,  η οποία ζει και εργάζεται τον τελευταίο χρόνο στη Myanmar.

Η φωτογράφος σε email της που έστειλε στη HuffPost Greece έγραψε: "Σε μια προσπάθεια και με πείσμα να κρατήσουμε μια αισιοδοξία και να μείνουμε θετικοί αλλά και να δεξουμε σε όλους αυτούς που ρωτούν αν μπορούν να επισκεφτουν την χώρα μας το καλοκαίρι, έφτιαξα το παρακάτω βίντεο".

HuffingtonPost. - 31/07/2015


Συνεχίζεται το αλαλούμ με τον ΦΠΑ - Αναλυτική εγκύκλιος Σαββαΐδου για τα... σουβλάκια και το ψωμί


ADVERTISEMENT
Σύγχυσης συνέχεια με τον ΦΠΑ, με χιλιάδες επιχειρηματίες να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ατελείωτο Γολγοθά, χωρίς να είναι σε θέση να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά του
 
Οι διαφοροποιήσεις, οι λεπτομέρειες, οι κατηγορίες και οι... υπο-κατηγορίες είναι τόσες πολλές που δύσκολα μπορεί πλέον να αντιληφθεί κανείς ποιος συντελεστής πρέπει να επιβληθεί κάθε φορά και σε περίπτωση
 
Με νέα εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, επιχειρεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό του ΦΠΑ.

Μάλιστα περιλαμβάνει αρκετά παραδείγματα για την καλύτερη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων.



Με επίκεντρο το κρέας και το ψωμί, οι αναλυτικές οδηγίες της εγκυκλίου για τον ΦΠΑ έχουν ως εξής:

Κρέατα

Κρέας εκτός από το κρέας βοοειδών, νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο, χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία, υπάγεται στο 13%.

Κρέας παρασκευασμένο με προσθήκες άλλων προϊόντων ή συστατικών ή με άλλη επεξεργασία, όπως θερμική επεξεργασία ή ομογενοποίηση, (π.χ. αλλαντικά) υπάγεται στο 23%.

Για παράδειγμα:

«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, που είναι περασμένο σε «καλαμάκι» (συντελεστής ΦΠΑ 13%).

«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ- ψημένο) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).

Η αναφορά στα ενδεικτικά παραδείγματα της εγκυκλίου στο «σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%» είναι αυτονόητο ότι αφορά το νωπό σουβλάκι καθώς το κρεοπωλείο δεν μπορεί ποτέ να πουλάει ψημένο κρέας εκτός και αν έχει παράλληλη δραστηριότητα π.χ. ψητοπωλείου κλπ.

Όταν το κρέας αναμειγνύεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή (π.χ. κιμάς βόειος και χοιρινός) και μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, η τιμολόγηση γίνεται ανά συντελεστή.

Αντίθετα, όταν το κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο και πωλείται ως ενιαίο προϊόν που τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή, οπότε δεν μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή.

Ψωμί

Ψωμί κοινό, το οποίο παρασκευάζεται συνήθως μόνο από αλεύρι δημητριακών, μαγιά και αλάτι, έστω και με προσθήκη ζαχάρων ή λιπαρών ουσιών σε περιεκτικότητα που δεν υπερβαίνει κατά βάρος το 5%, καθεμία, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο, χωρίς καρυκεύματα, το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται σε διάφορα σχήματα (μαργαρίτα, κουλούρα, καρβέλι, φραντζόλα, φραντζολάκι) και το οποίο μπορεί να έχει επικάλυψη σουσαμιού η κάποιου άλλου σπόρου (π.χ. παπαρουνόσπορου), ψωμί του τοστ παρασκευασμένο με τη διαδικασία του κοινού ψωμιού (συντελεστής ΦΠΑ 13%).

Επίσης παραμένει στο μειωμένο συντελεστή το ψωμί (όπως έχει περιγραφεί ανωτέρω) που πωλείται συσκευασμένο από αρτοποιούς σε πρατήρια και διάφορα σημεία πώλησης.

Τα κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης ως κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Ψωμί με γέμιση ή καρυκεύματα (π.χ. με σταφίδες, ελιές, τυρί), λαδόψωμο, ψωμί φρυγανισμένο, φρυγανιές, ψωμί άζυμο, όστιες, κριτσίνια, ψωμί του τοστ παρασκευασμένο με διαδικασία διαφορετική από εκείνη του κοινού ψωμιού (π.χ. με προσθήκη συντηρητικών ουσιών κ.λπ.), και άλλα αρτοσκευάσματα (συντελεστής ΦΠΑ 23%)


πηγή;  news247 -

Ρόδος: Ο έλεγχος των εφοριακών σε κατάστημα πήρε απρόβλεπτη τροπή - Σκηνές απείρου κάλλους μπροστά στους πελάτες!

Οι εφοριακοί μπήκαν στο κατάστημα της Ρόδου και ζήτησαν να δουν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης...

Αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ και άμεση παραπομπή στη δικαιοσύνη, βρίσκεται ένας ροδίτης επιχειρηματίας, ο οποίος το περασμένο Σαββάτο, αρνήθηκε φορολογικό έλεγχο από κλιμάκια εφοριακών και στη συνέχεια τους έδιωξε από το κατάστημά του.

Το περιστατικό καταγράφτηκε σε χωριό της Ρόδου, όταν κλιμάκιο τριών εφοριακών από την Δημόσια Οικονομική Εφορία, έφθασε στο κατάστημα και γνωστοποίησε στον ιδιοκτήτη την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε σχετικό έλεγχο.

Την ώρα εκείνη στο κατάστημα βρίσκονταν ελάχιστοι πελάτες και βλέποντας ο ιδιοκτήτης τους Εφοριακούς, ξέσπασε με έντονο τρόπο ζητώντας τους να φύγουν!

Οι εφοριακοί, παρουσία και αστυνομικού που κλήθηκε και βρέθηκε στο σημείο, του ζήτησαν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να συνεργαστεί αλλά ο τελευταίος ήταν ανένδοτος και τους ζήτησε να «σηκωθούν και να φύγουν πριν να χάσει εντελώς την υπομονή του.»

Ο επικεφαλής του συνεργείου αφού κατέγραψε στην έκθεση ελέγχου τα όσα είχαν προηγηθεί, έδωσε εντολή για αποχώρηση από το συγκεκριμένο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα και ενδεχομένως με την ποινική δικαιοσύνη για το αδίκημα της παρεμπόδισης φορολογικού ελέγχου.


πηγή: rodiaki.gr / newsit.

Ο εισαγγελέας καλεί τον Παπασταύρου για το «μαύρο» χρήμα στη Λίστα Λαγκάρντ



Τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου –τον οποίο είχε προσπαθήσει να «καθαρίσει» από τη Λίστα Λαγκάρντ προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC– κάλεσε ως ύποπτο για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Ο Σταύρος Παπασταύρου επέλεξε να μην εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον του εισαγγελέα αλλά ο δικηγόρος του ο οποίος ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί ο πελάτης του μετά τις 15 Αυγούστου.

Σημειώνεται, ότι όπως αποκαλύφτηκε, ο Παπασταύρου ήταν ένας από τους μεγαλοκαταθέτες της Λίστας Λαγκάρντ με λογαριασμό 5.386.374 ευρώ τον οποίο διατηρούσε από κοινού με τον πατέρα του – ο οποίος έχει πεθάνει- αλλά και τη μητέρα του, που επίσης κλήθηκε ενώπιον εισαγγελέα ως ύποπτη διάπραξης των ίδιων αξιοποίνων πράξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σήμερα σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στην Ώρα του Πρωθυπουργού για το περιβόητο “plan B” Βαρουφάκη, αναφέρθηκε στον Σταύρο Παπασταύρο.

«Ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά, δεν είχε αφορολόγητα χρήματα στην Ελβετία όπως ο συνεργάτης του κου. Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την κλήτευση του Σταύρου Παπασταύρου στον οικονομικό εισαγγελέα.
Δικαίωση του HOT DOC η κλήτευση Παπασταύρου στον εισαγγελέα
Η κλήτευση του Σταύρου Παπασταύρου στον οικονομικό εισαγγελέα σήμερα, αποτελεί δικαίωση για τη δημοσιογραφική έρευνα του HOT DOC.

Ο στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό, βρισκόταν ανάμεσα στα πολλά ονόματα καταθετών της Λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα, ο λογαριασμός που διατηρούσε άγγιζε περίπου τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό, ήταν στο λογιαριασμό του παπασταύρου το 2006, όταν ο Φαλτσιάνι παρέδωσε τα στοιχεία που πήρε από την ελβετική τράπεζα HSBC, στις γαλλικές αρχές.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Κώστας Βαξεβάνης στο τεύχος 70 του HOT DOC, «ο λογαριασμός του Σταύρου Παπασταύρου με τα 5,5 περίπου εκατομμύρια, ήταν από τους πιο προκλητικούς για έλεγχο. Ο Παπασταύρου ήταν ένα δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα σύμβουλος του πρωθυπουργού, το ποσό που περιείχε ο λογαριασμός ήταν μεγάλο και παρά τις διαβεβαιώσεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή πως πρόκειται για δικά του χρήματα, τα οποία διαχειρζόταν ο Παπασταύρου ως δικηγόρος του, συνδικαιούχοι του λογαριασμού ήταν οι υπερήλικες γονείς του. Ο πατέρας του ήταν συνταξιούχος του ΟΤΕ όπως και η μητέρα του Φανή».

Γιατί λοιπόν ένας επιχειρηματίας ο οποίος δίνει τα λεφτά του να τα δαιχειριστεί ο δικηγότος του, δέχεται να είναι συνδικαιούχοι των χρημάτων του οι υπέργηροι γονείς του Παπασταύρου;

Όπως φαίνεται, χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια μετά την αποκάλυψη των ονομάτων της Λίστας Λαγκάρντ από το HOT DOC, προκειμένου οι αρχές να αρχίσουν να την "σκαλίζουν" ώστε να επιρρίψουν επιτέλους τις όποιες ευθύνες αναλογούν στον καθένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με εντολή (Σαμαρά;) προσπάθησαν να «καθαρίσουν» τον Παπασταύρου από τη Λίστα

Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο τεύχος 70, υπήρξε προσπάθεια «να κλείσει ο φάκελος Παπασταύρου».

Όταν το όνομα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, δόθηκε από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, για έρευνα στο ΣΔΟΕ έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες πράξεις έρευνες που προσδιόριζε ο εισαγγελέας, δηλαδή άνοιγμα λογαριασμών, έλεγχο περιουσιακών στοιχείων κλπ.

Την έρευνα για τον Παπασταύρου έκανε το Α’ Τμήμα της Β’ Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ.

Ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, με πληθώρα στοιχείων τεκμηρίωσης να βρίσκονται σε αναμονή, ο επόπτης του Α’ Τμήματος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον ερευνητή υπάλληλο να κλείσει το φάκελο που αφορούσε στον Σταύρο Παπασταύρου.

Ο υπάλληλος, αφού διευκρίνισε στον προϊστάμενό του πως η έρευνα δεν έχει τελειώσει, αρνήθηκε να υλοποιήσει την προφορική εντολή. Κατέθεσε μάλιστα εγγράφως τις αντιρρήσεις του και εμπόδισε το κλείσιμο της υπόθεσης.

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του HOT DOC ΕΔΩ


πηγή: koutipandoras.gr

--------------------------------------------

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 5.5 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Μετά τις 15 Αυγούστου θα βρεθεί ενώπιον του Εισαγγελέα ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δικηγόρος κ. Παπασταύρου κλήθηκε από τον επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Δραγάτση, σε κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HCBS που περιλαμβάνεται στο υλικό της «λίστας Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κληθείς ως ύποπτος δεν εμφανίστηκε στον Εισαγγελέα αλλά δια του συνηγόρου του ζήτησε προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει τις εξηγήσεις του για την υπόθεση. Η ακριβής ημερομηνία που θα βρεθεί ενώπιον του κ. Δραγάτση θα οριστεί μετά τις 15 Αυγούστου.


Για τα ίδια αδικήματα έχει κληθεί σε εξηγήσεις και η μητέρα του κ. Παπασταύρου, καθώς ήταν συνδικαιούχος στον υπό διερεύνηση λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα.

Τι απαντά ο ίδιος

Τον ισχυρισμό ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, στην ελβετική HSBC για τον οποίο ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν είναι δικό του κεφάλαιο, φέρεται να προβάλει ο δικηγόρος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρος.

Ο κληθείς σε εξηγήσεις για δύο κακουργήματα δικηγόρος, φέρεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στον επίμαχο λογαριασμό ήταν επίσης συνδικαιούχοι ο πατέρας του δικηγόρου, ο οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και η μητέρα του η οποία καλείται επίσης σε εξηγήσεις για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο κ. Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλει προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.


πηγή: enikos.gr


Τσίπρας για Βαρουφάκη: Κατηγορήστε τον για τα πουκάμισα... όχι ότι είναι λαμόγιο - ΒΙΝΤΕΟ


Την πλήρη στήριξή του στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

"Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη όπως όλοι μας, μπορεί να έχει ευθύνες, μπορεί να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα, μπορείτε να τον κατηγορείτε γι' αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια" ανέφερε χαακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

"Ο κ. Βαρουφάκης την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός Οικονομικών δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε -όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά- αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας κι ευτυχώς σήμερα η Δικαιοσύνη κινείται κι έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ" πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Δείτε το βίντεο:
πηγή: enikos.gr

Τσίπρας: Δεν είχαμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ – Εγώ έδωσα εντολή - Πλήρης κάλυψη στο Βαρουφάκη - BINTEO

«Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας, προετοίμαζαν ένα σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» απηύθυνε το ερώτημα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η τελευταία είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή μας».


Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΑΘΗΝΑ - mignatiou.com
____

Τσίπρας: Δεν είχαμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ – Εγώ έδωσα εντολή - ΒΙΝΤΕΟ


«Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

«Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

«Παρακολουθώ κι εγώ δεν σιωπώ, γι αυτό είμαι σήμερα εδώ, για να απαντήσω, μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κατανοητό κάποιοι να το προσπαθούν επειδή αισθάνονται ότι στα δικά τους τα χρόνια, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν, όχι μόνο δεν προσπάθησαν αλλά έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αφορμή έδωσαν οι δήλωσες του πρώην υπουργού Οικονομικών, ότι με δική μου εντολή συγκρότησε ομάδα επεξεργασίας σχεδίου έκτακτης ανάγκης. όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων θα ήταν διασκεδαστικός αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη καθώς όχι μόνο θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών αλλά είναι επικίνδυνες γιατί θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση».

«Αυτό που κάνετε είναι πραγματικά έξω και πέρα από κάθε λογική. Αντί να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο Grexit από την ελληνική πλευρά θα έπρεπε να απευθυνθείτε στην άλλη πλευρά. Απευθυνθείτε στην Κομισιόν; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις 1.000 σελίδες σχεδίου της Κομισιόν που έγραψαν Spiegel και Times» είπε προς την Φώφη Γεννηματά.

«Για σκάνδαλα, να ψάξετε στα υποβρύχια, στη λίστα Λαγκάρντ, στο ΤΑΙΠΕΔ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Όπως είπε, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ποτέ δεν επεξεργάστηκε τέτοιο σχέδιο. «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» τόνισε και επισήμανε:

«Φυσικά και είχα δώσει εντολή να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό για σας σημαίνει ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη; Είναι τουλάχιστον κωμικό να ανακαλύπτετε πολιτικό σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο».

enikos.gr - 31/07/2015
________________

Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή για σχέδιο άμυνας


Σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ ποτέ δεν είχαμε. Πλάνο έκτακτης ανάγκης προφανώς είχαμε δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν επιδίωξε αυτή την έκτακτη ανάγκη. Αν ψάχνετε για σκάνδαλα να ξεκινήσετε από το ΠΑΣΟΚ, είπε στη Φ. Γεννηματά. 

Παρακολουθώ μια προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φ. Γεννημάτα.

Αφορμή για αυτή την προσπάθεια έδωσαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Όμως αυτή η προσπάθεια διαστρέβλωσης είναι επικίνδυνη όχι μόνο γιατί θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, αλλά και γιατί θέλει τη χώρα να πηγαίνει σαν πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση, σημείωσε.

Σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ ποτέ δεν είχαμε. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προφανώς είχαμε και θα έπρεπε να μας εγκαλέσετε αν δεν είχαμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δανειστές είχαν ετοιμάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ από το 2012 το οποίο και επικαιροποιείται συνέχεια.

Αντί να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο Grexit από την Ελλάδα θα έπρεπε να απευθυνθείτε στην άλλη
πλευρά. Απευθυνθείτε στην Κομισιόν; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις 1.000 σελίδες σχεδίου της Κομισιόν που έγραψαν Spiegel και Times, τόνισε ο ίδιος.

Αν οι εταίροι είχαν έτοιμο ένα σχέδιο Grexit η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να προετοιμαστεί έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Είναι σαν μια χώρα να απειλείται πολεμικά και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της χώρας επειδή εκπονεί αμυντικά πλάνα, τόνισε, απευθυνόμενος στη Φ. Γεννηματά.

Είχα δώσει εντολή προσωπικά στο Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Δεν επιδίωκα όμως την έκτακτη ανάγκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας: «Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτής της κυβέρνησης. Οχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα.

Να ψάξετε λοιπόν, αν θέλετε για σκάνδαλα, στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στην υπόθεση της συγκάλυψης και της απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ, στην υπόθεση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην υπόθεση του PSI που στοίχισε 25 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία».

Μας εγκαλείτε για το θέμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος. Ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης που διαπραγματεύθηκε σκληρά και του ΠΑΣΟΚ που ήταν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τους δανειστές. Ταυτίζεστε για άλλη μια φορά με τους δανειστές, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μπορείτε να κατηγορήσετε τον κ. Βαρουφάκη ότι έχει κάνει λάθη, ότι πηγαίνει στην Αίγινα ή ότι φοράει λάθος πουκάμισα. Δεν μπορείτε να πείτε όμως ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν λαμόγιο. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν ΥΠΟΙΚ δεν μετέφερε τα χρήματά του στο εξωτερικό ούτε είχε κρυμμένες στο συρτάρι λίστες, τόνισε ο πρωθυπουργός.


euro2day.-31/07/2015

Πέρασε η πρόταση Τσίπρα: Σε έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια έντονη συνεδρίαση με πολλές διαφωνίες υπερίσχυσε τελικά η πρόταση του πρωθυπουργού, με 17 μέλη της ΚΕ να παραιτούνται από τη θέση τους και τα "συντροφικά μαχαιρώματα" μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας να μη λείπουν.

Το συνέδριο τελικά θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη και ως έκτακτο θα απαιτεί και ένα νέο "ανακάτεμα της τράπουλας" με την εκλογή νεων συνέδρων από τις οργανώσεις των μελών του κόμματος.

Η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου μειοψήφησε. Στην ψηφοφορία δεν υπήρξε καταμέτρηση, καθώς σύμφωνα με το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής,  η υπεροχή για Έκτακτο Συνέδριο ήταν εμφανής από τα υψωμένα χέρια των μελών.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που σε κάθε περίπτωση ήθελε να συγκληθεί το σώμα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας αμέσως μετά το τέλος της ΚΕ αναφέρεται:

"Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείναμε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία.

Το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου συγκροτείται από τους συνέδρους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι το πλέον αρμόδιο συλλογικό σώμα που μπορεί να διασφαλίσει την αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική πορεία και φυσιογνωμία του κόμματος και την ενότητα του.

Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού.

Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα."

Η πρόταση για διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση ή όχι της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας δεν τέθηκε τελικά στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα που έδωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης, τα θέματα του Εκτάκτου Συνεδρίου θα έχουν τρεις άξονες:

-Απολογισμός διαπραγμάτευσης - διακυβέρνησης

-Τι κάνουμε σήμερα

-Η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη


 news247 -

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Σχεδόν έκλαψα όταν μας εκβίασε ο Σόιμπλε


Δεν σταματά να μιλά και να δίνει συνεντεύξεις ή να γράφει άρθρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπερασπιζόμενος την πολιτική του. Στη γαλλική εφημερίδα Le Monde Diplomatique, ο πρώην υπουργός αναφέρεται στους εκβιασμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.

Κατά την πρώτη μου συνάντηση του Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου, έστειλα στους συνομιλητές μου ένα απλό μήνυμα: Η κυβέρνηση μας θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Eurogroup, έχοντας ως βάση μία τριπλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

1. Μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών μας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της ολιγαρχίας και την τοκογλυφία.
2. Εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, μέσω ενός μέτριου αλλά βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο δεν δεν απαιτεί υπερβολικές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.
3. Εξορθολογισμό, ή αναδιάρθρωση της δομής του χρέους μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα κι ένας ρυθμός ανάπτυξης που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της αποπληρωμής των πιστωτών μας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσπάθησα να τον διαβεβαιώσω ότι θα μπορούσε να υπολογίζει σ’ εμάς γα την διατύπωση προτάσεων οι οποίες δεν θα ήταν μόνο προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και όλων των ευρωπαικών λαών, Γερμανών, Γαλλων, Σλοβάκων, Φιλανδών, Ισπανών, Ιταλών κλπ. Δυστυχώς, καμία από τις καλές προθέσεις μας δεν κίνησε κανένα ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που διαθέτουν τα ηνία της Ένωσης. Αυτό το σκληρό μάθημα επρόκειτο να το μάθουμε στους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν…

Με Ντάισελμπλουμ
Στο άρθρο του, που φιλοξενείται στο στο τεύχος του Αυγούστου της μηνιαίας γαλλικής εφημερίδας, o Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται εκτενώς στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Στις 30 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό μου ως υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επισκέφθηκε. Δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά όταν με ρώτησε τι ακριβώς προτίθεμαι να κάνω για το μνημόνιο, τη συμφωνία που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει με την τρόικα. Του είπα ότι η κυβέρνησή μας εξελέγη για να επαναδιαπραγματευθεί.

Με λίγα λόγια ότι θα επιδιώξει την αναθεώρηση, σε γενικές γραμμές, των δημοσιονομικών πολιτικών και των μέτρων που είχαν προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια: Μείωση κατά το 1/3 του εθνικού εισοδήματος και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων. Άμεση ήταν η απάντηση του Ντάισελμπλουμ: «Δεν γίνεται αυτό. Ή μνημόνιο ή αποτυχία του προγράμματος». Με άλλα λόγια: Ή αποδεχόμαστε τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που έχουμε εκλεγεί για να τις αμφισβητήσουμε, δεδομένου ότι είχαν αποτύχει παταγωδώς ή οι τράπεζές μας θα παρέμεναν κλειστές.

Κι αυτό, γιατί μιλώντας με συγκεκριμένους όρους, αυτό συνεπάγεται μια «αποτυχία του προγράμματος» ενός κράτους μέλους, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στην αγορά: Η ΕΚΤ παύει κάθε χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια δεν έχουν άλλη επιλογή από το κλείσιμο τους και την παύση λειτουργίας των ΑΤΜ τους. Αυτή η προσπάθεια εκβιασμού μιας μόλις εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης, δεν ήταν η μόνη, αναφέρει στο άρθρο του ο Γ. Βαρουφάκης.

«Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, έντεκα ημέρες αργότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την περιφρόνησή του για τις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές. Αλλά ο Σόιμπλε ήταν σε θέση να τον ανταγωνιστεί. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, έλαβε το λόγο με στόχο να τους καλέσει όλους, ώστε να βρεθεί ένα συμβιβασμός ανάμεσα στη διάρκεια της συμφωνίας, που ήταν ακόμα σε ισχύ και στο δικαίωμα του ελληνικού λαού να μας δώσει εντολή να επαναδιαπραγματευτούμε σημαντικά σημεία της συμφωνίας.

Μιλώντας λίγο μετά από αυτόν, ο Σόιμπλε δεν θα χάσει ούτε στιγμή να επαναφέρει τον Μισέλ Σαπέν σ’αυτό που θεωρούσε εκείνος ως τάξη: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εκλογές να αλλάξουν κάτι», είπε έτσι κοφτά, με μια μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών να ακούν την γνώμη του chef. Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες φορές βρεθήκαμε μπροστά στο φάντασμα του κλεισίματος των τραπεζών μας, επειδή αρνούμαστε να δεχθούμε ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αποδείξει την αναποτελεσματικότητα του. Οι πιστωτές και το Eurogroup έκλειναν τα αφτιά στα οικονομικά επιχειρήματά μας. Ήθελαν να παραδοθούμε. Με κατηγόρησαν ακόμη και για το ότι τόλμησα να τους διδάξω ένα μάθημα»…

Οι φόβοι

Η είσοδος των τεχνοκρατών στον γύρο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Δημοσίως, οι πιστωτές διατυμπάνιζαν την επιθυμία τους να πάρουν τα χρήματά τους και να δουν την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα, είχαν ένα στόχο: Να ταπεινώσουν την κυβέρνησή μας και να μας αναγκάσουν να συνθηκολογήσουμε, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την οριστική αδυναμία των δανειστών να ανακτήσουν τα χρήματά τους ή την αποτυχία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που μόνο εμείς θα μπορούσαμε να πείσουμε τους Έλληνες να το αποδεχθούν…

Το πιο θλιβερό ήταν ίσως το να παραβρεθώ μπροστά στην ταπείνωση των ελάχιστων υπουργών Οικονομικών που ήταν καλοπροαίρετοι προς το μέρος μας. Το να ακούω ανθρώπους σε επιτελικές θέσεις στην Επιτροπή και στη γαλλική κυβέρνηση να λένε ότι «η Επιτροπή πρέπει συμμορφωθεί με τις διαπιστώσεις του Προέδρου του Eurogroup» ή ότι «η Γαλλία δεν είναι πια αυτό που ήταν», σχεδόν με έκανε να κλάψω. Για να μην αναφέρουμε την απογοήτευσή μου, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μου είπε, στις 8 Ιουνίου στο γραφείο του, ότι δεν παρέχει συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί το ατύχημα – μια έξοδο από το ευρώ – η οποία, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή για την Ευρώπη.

Παράδοση
Στο τέλος του Ιουνίου, παραδοθήκαμε και αποδεχθήκαμε τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της «τρόικας». Με μία εξαίρεση: Επιμείναμε σε μια μικρή αναδιάρθρωση του χρέους μας, χωρίς κούρεμα, μέσω της ανταλλαγής μετοχών. Στις 25 Ιουνίου, παραβρέθηκα στο προτελευταίο μου Eurogroup. Μου παρουσίασαν την τελευταία πρόταση της «τρόικα», με τη μορφή τελεσιγράφου «take it or leave it». Είχαμε υποχωρήσει σε πάνω από τα εννέα δέκατα των απαιτήσεων των εταίρων μας και περιμέναμε να κάνουν μια προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε κάτι που να μοιάζει με μια έντιμη συμφωνία. Επέλεξαν, αντ΄αυτού, να σκληρύνουν τη στάση τους σχετικά με το ΦΠΑ, για παράδειγμα. Δεν επιτρεπόταν πλέον καμία αμφιβολία. Αν συμφωνούσαμε να το υπογράψουμε, αυτό το κείμενο θα κατέστρεφε τα τελευταία απομεινάρια του ελληνικού κράτους πρόνοιας. Απαιτούσαν από μας μια θεαματική συνθηκολόγηση που να δείχνει στα μάτια του κόσμου ότι γονατίσαμε.


Le Monde Diplomatique, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΑΘΗΝΑ - /mignatiou.com -

Τίθεται σε εφαρμογή τριπλή μείωση συντάξεων

Τριπλή έμμεση μείωση στις συντάξεις τους θα δουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που πέρασε από την Βουλή προβλέπονταν η αύξηση από την 1η Ιουλίου φέτος κατά 2% (από 4% στο 6%) των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν τελικά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτό το μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια.

Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις ( 2% *3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% *3 μήνες) στις επικουρικές.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσο όρο. Από τον Οκτώβρη οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των μνημονίων.

Σύμφωνα με ειδικούς η πραγματική μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό θα κυμανθεί στο 3% - 4% (ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις).

Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε)

Xαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Πηγή:  real.gr - 31/7/2015

Το περίεργο παιχνίδι Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το χρέος

Ανάλυση του Tvxs - Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 -

To ΔΝΤ διαπραγματεύεται αλλά δεν… πληρώνει – επί του παρόντος τουλάχιστον, ο Σόιμπλε ντριπλάρει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και σοβαρά ερωτήματα αρχίζουν να γεννώνται για το πώς και πόθεν θα προέλθουν τα 80 και πλέον δις που χρειάζονται για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα.

Παρά τις καθησυχαστικές διαρροές από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η χθεσινή ευθεία δήλωση του ΔΝΤ ότι δεν θα χρηματοδοτήσει, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, το νέο ελληνικό πρόγραμμα καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, διαμορφώνει νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο της όποιας τελικής συμφωνίας.

Το ΔΝΤ βάζει καθαρά ως όρο για να συμβάλει με νέα δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πακέτο μια ρητή συμφωνία μεταξύ ευρωζώνης και Αθήνας για ελάφρυνση του χρέους – μια συμφωνία, ωστόσο, που το Βερολίνο εξακολουθεί να παραπέμπει τουλάχιστον μετά από ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε, σε ενημέρωση βουλευτών των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ότι το ΔΝΤ θα μπει τελικά στο τρίτο δάνειο αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση επί του νέου προγράμματος, ταυτόχρονα με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ακόμη όμως κι εάν δεν αμφισβητηθεί η… ειλικρίνεια των εκτιμήσεων Σόιμπλε, το Ταμείο δεν θέτει ως προϋπόθεση την «έναρξη των συζητήσεων», αλλά την ύπαρξη σαφούς συμφωνίας για το χρέος. Και ουδείς διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία αυτή δεν θα απαιτήσει μήνες, με δεδομένη και την αντίδραση των σκληρών συνιστωσών των πιστωτών σε Γερμανία και ευρωζώνη για οποιαδήποτε γενναία απομείωση του χρέους. 

Ουδείς, επίσης, διαβεβαιώνει ότι ο Σόιμπλε και οι περί αυτόν κύκλοι δεν θα χρησιμοποιήσουν το άλλοθι του ΔΝΤ για να προκαλέσουν νέα εμπλοκή ή ατύχημα στις διαπραγματεύσεις, όπως και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια πως στο τέλος το Ταμείο δεν θα «ανταλλάξει» και πάλι την αναδιάρθρωση με πρόσθετα μέτρα λιτότητας που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απουσία κουρέματος και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Ενδεικτικά της στάσης του ΔΝΤ και της άκρως ρευστής κατάστασης που διαμορφώνεται είναι τα όσα περιλαμβάνει η εμπιστευτική έκθεση του Ταμείου που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times – μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι αρκετά μέλη εκτός Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένων χωρών από την Ασία, την Βραζιλία και τον Καναδά - προειδοποίησαν  για την «ανάγκη να προστατευτεί η φήμη του ΔΝΤ». Στο έγγραφο μάλιστα, σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε αυτές τις ανησυχίες.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πληροί πλέον δυο από τα τέσσερα κριτήρια που θέτει το Ταμείο: αφενός ότι δεν μπορεί να αποδείξει «την θεσμική και πολιτική της ικανότητα» να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου ότι «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το δημόσιο χρέος της να μην είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα». Επιπλέον δεν γνωρίζουν εάν η Αθήνα θα μπορεί να ανταποκριθεί μέχρι το φθινόπωρο. 

«Η Ελλάδα θέλει να αποφασίσει για μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση διότι επιθυμούν πρώτα να ξανακτιστούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης», αναφέρεται στο έγγραφο. «Οι διαφορές μεταξύ του τρόπου σκέψης του Ταμείου για το θέμα του χρέους και αυτού που προς το παρόν σκέπτονται οι Ευρωπαίοι απέχουν πάρα πολύ».

Αυτή η μεγάλη απόσταση θέτει, σε πρώτο χρόνο, εν αμφιβόλω και το εάν – και πότε – θα είναι διαθέσιμο το ποσό των 82 έως 85 δις ευρώ που απαιτούνται για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Ένα πιθανό σενάριο είναι, εάν βεβαίως ευοδωθεί το εν Αθήναις σίριαλ των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία Ελλάδας – ευρωζώνης για δάνειο 40 με 50 δις ευρώ μέσω του ESM. Αργότερα, ενδεχομένως και μετά από έναν χρόνο, μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη ξεχωριστή συμφωνία της Αθήνας με το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο από την πλευρά του Ταμείου, καθώς ούτως ή άλλως το πακέτο θα είναι τριετές. 

Αυτό, ωστόσο, είναι μάλλον το πιο θετικό σενάριο και προϋποθέτει την υπέρβαση του εμποδίου της γερμανικής Βουλής. Η οποία, θέτει ως προϋπόθεση για να εγκρίνει κάθε νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπερ, για μια ακόμη φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει όμηρος στα παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής ισχύος της κυρίας Λαγκάρντ και του κυρίου Σόιμπλε. Κι αυτή τη φορά δεν μπορεί, και δεν δικαιούται πλέον, να ποντάρει στην όποια «από μηχανής» παρέμβαση της καγκελαρίας και της Ανγκελα Μέρκελ…

tvxs 

Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

«Μπλε πανσέληνος» την Παρασκευή. Η NASA εξηγεί το φαινόμενο - ΒΙΝΤΕΟ

Την Παρασκευή «καλωσορίζουμε» την δεύτερη πανσέληνο του μήνα, και το κανάλι NASA science στο YouTube εξηγεί με ένα βίντεο την ιστορία του blue moon που έχει εμπνεύσει τόσα τραγούδια και έργα τέχνης.  Ως «blue moon» (μπλε φεγγάρι) ορίζεται η δεύτερη πανσέληνος ενός μήνα, όμως πότε το φεγγάρι γίνεται πραγματικά μπλε;

Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Η NASA αναφέρει ως παράδειγμα ότι το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.

Η NASA αναφέρει και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού. Τέλος παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει τι χρώμα θα έχει.
πηγή: koutipandoras.gr

"La vita e bella" στην Κω της καρδιάς μας



Αναζητώντας το άπιαστο όνειρο του παραδείσου στη ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα της ελληνικής ύφεσης έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέμαι πόσο τυφλός μπορεί να είναι κανείς για να βλέπει, αλλά να μη χαίρεται μπροστά στις αμέτρητες εικόνες που μπορεί να σε κάνουν από μόνες τους να θυμηθείς τι είναι ευτυχία. Αυτή την ευτυχία που ζούσες στα παιδικά σου χρόνια, συνυφασμένη με τις έννοιες της ανεμελιάς, της χαράς, της αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον.

Αν και ακούγεται ρομαντικό ανακάλυψα πως μπορώ και με υποχρεώνω να κλείνω για κάποιες ώρες τους διαύλους της ενημέρωσης και μαζί τους να ξεσκεπάζω το τοπίο από το καταθλιπτικό πέπλο της θλιβερής ελληνικής πραγματικότητας. Ενώ η πολιτική ζωή του τόπου είναι στο χείλος του γκρεμού, η οικονομία της χώρας βουτηγμένη στην άβυσσο, οι κοινωνικές δομές σε αποσάθρωση, το κύμα των μεταναστών μάς πνίγει και οι πολίτες αυτής της χώρας κινούμαστε κοπιώντες στο σήμερα και αγωνιώντες για το αύριο, ανακαλύπτω πως αυτό που φαίνεται σαν ουτοπία, το να χαίρεται κανείς τη ζωή, μπορεί να γίνει και πάλι πραγματικότητα πέρα από κάθε όνειρο.

Κόντρα στην επίθεση των μέσων ενημέρωσης και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια -είναι αλήθεια- διαπιστώνω δια ζώσης πως όντως η θάλασσά μας δεν είναι σε κρίση, τα βουνά μας εξακολουθούν να είναι πανέμορφα, ο ήλιος συνεχίζει να μάς χαρίζει το πολύτιμο φως του, η γη παράγει πλουσιοπάροχα, τα ζώα διψούν για φροντίδα και χάδια, τα παιδιά μας έχουν ακόμα κέφι και χαμόγελο για τη ζωή, πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί που χορεύουν και τραγουδούν για αυτά που εγώ αμέλησα να χαίρομαι.


Παραλία στο Μαστιχάρι

kos

Αγελάδα σε πεδιάδα του Μαστιχαρίου

Άγιος Μιχαήλ Αρχάγγελος, Κάστρο Παλιό Πυλί - Κως

kos

Νεογέννητο πρόβατο σε βοσκότοπους της Κω


Κατοικίδιος κόκορας στην Ευαγγελίστρια - Ορεινό χωριό Ασφενδιού

Άνοιξα τα μάτια της καρδιάς μου και της πίστης να δω μέσα από το πρίσμα της αισιοδοξίας, της αγάπης και της ελπίδας γιατί το πρίσμα της λογικής με κούρασε πολύ και μου θόλωσε την όραση τόσο που αλλοίωσε την εικόνα της πραγματικότητας.
Και θυμήθηκα αυτό που γράφει ο Λέο Μπουσκάλια στο βιβλίο του «Λεωφορείο 9 για τον Παράδεισο» πως «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ανάμεσά μας είναι αυτοί που αγκαλιάζουν τη ζωή, τον έρωτα, τους ανθρώπους, την τέχνη, τις αναμνήσεις, τα βιβλία, τη μουσική, τη μάθηση, το χορό, το καλό φαγητό και χιλιάδες άλλα μικρά και μεγάλα πράγματα με πάθος. Όσο πιο παθιασμένα αγαπούμε πολλά πράγματα τόσο πιο εφικτό γίνεται να ζήσουμε στο δικό μας παράδεισο, τώρα».
Και αποφάσισα να ζω με πάθος την κάθε στιγμή της ζωής που είναι ένα θείο δώρο στον καθένα από εμάς και σε μένα προσωπικά. Και άρχισα να εξερευνώ και να αγαπώ το νησί της Κω που δεν είναι ο τόπος καταγωγής μου, αλλά η ζωή με έφερε εδώ. Να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να περπατώ στη φύση, να ανεβαίνω στο βουνό, να χαϊδεύω μία αδέσποτη γάτα, να αφήνομαι να επιπλέω στην επιφάνεια του νερού κολυμπώντας στη θάλασσα, να κάνω μακρινές διαδρομές με το ποδήλατο, να απολαμβάνω το παγωτό μου και ας παχαίνει, να αγαπώ με πάθος και να αγαπιέμαι, να συγχωρώ και να προχωρώ στη ζωή που δεν περιμένει και τρέχει. Όσοι από εμάς είδαμε το κινηματογραφικό αριστούργημα παραγωγής 1997 του Ρομπέρτο Μπενίνι "Life is beautiful" καταλαβαίνουμε πως στη ζωή νικά αυτός που έχει ελπίδα, αισιοδοξία, πάθος, αγάπη και υποκριτικές ικανότητες καθώς οι καταστάσεις, συνήθως, είναι πολύ τραγικές.

kos

Γάτες, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου - Κως


kos
Πεζοπορική εξόρμηση σε δασωμένη διαδρομή στο όρος Δίκαιος - Κως

Ζώντας στην Κω ανακαλύπτω όλο και περισσότερα κομμάτια από το παζλ που συνθέτουν την εικόνα της Ελλάδας και επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας δίνοντάς σας εικόνες που θα σας γεμίσουν δύναμη για το σήμερα και θα σας εμπνεύσουν για το αύριο.
Όχι πως δεν βλέπω και τις επιπτώσεις του μαζικοποιημένου και κονσερβοποιημένου "all inclusive" τουρισμού των 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων υπερμονάδων του νησιού που αλλοιώνουν το τοπίο σε κλειστά γκέτο που, παράνομα από τη νέα νομοθεσία, κατακλύζουν τις παραλίες βαπτίζοντάς τες «αποκλειστικής χρήσης». Όχι πως αγνοώ, πως θα μπορούσα άλλωστε, την ανθρώπινη αθλιότητα στα πρόσωπα των μεταναστών που ξεβράζονται κατά δεκάδες στα παράλια, όπως θα έβλεπα αν βρισκόμουν τώρα στο κέντρο της Αθήνας. Όχι πως δεν βλέπω την απουσία ουσιαστικών κρατικών υποδομών και ενός αξιοπρεπούς νοσοκομείου, την εργασιακή εκμετάλλευση, τα σκουπίδια και τα μπάζα που κάποιοι αφήνουν σε λάθος σημείο για να μας θυμίσουν πως στην Ελλάδα φροντίζουμε τα σπίτια μας, αλλά προσβάλουμε το περιβάλλον. Όχι πως δεν διακρίνω τις κοινωνικές αθλιότητες των απανταχού έκφυλων, μεθυσμένων και παρηκμασμένων εκπροσώπων του δυτικόφερτου καλοκαιρινού, διακοπο-ξεσαλώματος!
Αλλά δεν είναι ο κόσμος μας μόνο αυτός. Και δεν είναι η ζωή μόνο αθλιότητα και πόνος. Και δόξα στο Θεό που δεν είναι γιατί ο κόσμος μας θα ήταν τόσο αφιλόξενος που θα καταντούσε αβίωτος. «Η ζωή είναι ωραία», λοιπόν, και στα ελληνικά, καθώς αυτή είναι η γλώσσα μας, αυτός είναι ο τόπος μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως μας ανήκει μόνο το τώρα και αυτό θα πρέπει να χαρούμε, ακόμα κι αν κάποιοι από εμάς είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν συλλέγοντας σκουπίδια. Κάπου εκεί ανάμεσα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει μεγάλους θησαυρούς και πραγματική ομορφιά. Αρκεί να κοιτάξει κανείς με το σωστό πρίσμα. Αυτό που μάς επιτρέπει να χαιρόμαστε και να ονειρευόμαστε ένα ομορφότερο και ελπιδοφόρο αύριο.
kos

Πλημμυρισμένες εκτάσεις με flamingo - Τιγκάκι

kos

Το νησάκι Καστρί της Κεφάλου

kos

Ηλιοβασίλεμα σε παραλία στο Μαρμάρι

kos

Λίμνη της Αλυκής, Υδροβιότοπος στο Τιγκάκι - Κως


Αργυρώ Σταθερού
Δημοσιογράφος

πηγή: ΗuffingtonΡost.- 30/07/2015

Η Γερμανία έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα…


Σφοδρή κριτική στις θέσεις που αναπτύσσει σε σχέση με την Ελλάδα, στην «ειδική έκθεσή» της, η αποκαλούμενη «Επιτροπή σοφών» που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ασκεί ο οικονομικός συντάκτης της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», Αντράς Σιγκέντβαρι, σε σημερινό σχόλιό του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γερμανική απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».

Το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε οικονομικά ζητήματα, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, παίρνει θέση στην κρίση στην Ελλάδα, με την «ειδική έκθεσή» του, που αποτελεί σημαντική απόδειξη για το πόσο η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων έχει χάσει κάθε επαφή με την τρέχουσα οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα στην Ευρωζώνη, τονίζεται εισαγωγικά στο σχόλιο.

«Στο έγγραφό τους οι εμπειρογνώμονες ζητούν να προβλεφθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες η δυνατότητα μιας εξόδου από το ευρώ, ωστόσο το όργανο δεν έχει κατά νου την οικειοθελή έξοδο μιας χώρας αλλά την αποπομπή της», σημειώνεται στο σχόλιο.

Η «έλλειψη προθυμίας συμβιβασμού» μια χώρας καθιστά ευάλωτη σε εκβιασμούς την Ευρωζώνη, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι δυνατή η έξοδος «ως Ultima Ratio» (σ.σ. «έσχατη λύση»), γράφουν οι σύμβουλοι (σ.σ.: της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ), υπονοώντας τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα.

Εάν η πρόταση εφαρμοζόταν, σημειώνει ο σχολιαστής, αυτό θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης: Το πολιτικό κλίμα θα δηλητηριαζόταν, διότι τα κράτη θα άρχιζαν να απειλούνται μεταξύ τους, λέγοντας «δεν σου ταιριάζει το μέτρο Χ; – Μπορούμε και να σε αποπέμψουμε» .

Αλλά και από οικονομική άποψη η ιδέα είναι καταστροφική, καθώς έπειτα από μια αλλαγή της συνθήκης οι επενδυτές θα άρχιζαν αμέσως να κερδοσκοπούν θέτοντας το ερώτημα «ποιον αφορά η έξοδος από το ευρώ: την Ελλάδα, την Πορτογαλία;», με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη τα επιτόκια για αυτές τις χώρες, συμπληρώνει.

Καταλήγοντας στο σχόλιό του, ο κ. Σιγκέτβαρι, επισημαίνει, με μεγάλη δόση ειρωνείας, ότι, εάν σε αυτό το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται πραγματικά οι καλύτεροι Γερμανοί οικονομολόγοι, τότε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί περισσότερο για την Ομοσπονδιακή Γερμανία παρά για την Ελλάδα.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com

Δεκτοί και οι πρόσφυγες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρύτανη, καθηγητή Στέφανου Γκρίτζαλη και κατόπιν εισήγησης του πρώην πρύτανη Θεμιστοκλή Λέκκα, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συζήτησε το θέμα της εγγραφής σε Τμήματα του Ιδρύματος των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Στόχος να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη για κατ' εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών στα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε τη σύνταξη επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το θέμα της εγγραφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συριακής ή άλλης υπηκοότητας προσφύγων, αιτούντων άσυλο στις ελληνικές αρχές.

Επίσης με επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατ' εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων ως φοιτητών και φοιτητριών στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών και φοιτητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών εισαγωγής σε ΑΕΙ, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών εκπατρισμού τους.

«Με δεδομένη την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, εν δυνάμει προσφύγων από τη Συρία, στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και την μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη λειτουργία του σε περιοχή σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να στηρίξει κοινωνικούς μηχανισμούς που θα συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για την ευνοϊκότερη υποδοχή, αποδοχή, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των παραπάνω ομάδων πληθυσμού με την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Στέφανος Γκρίτζαλης.

Παράλληλα, συνεχίζει, «οι ενέργειες και δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας συνιστώσας της συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής για τη χώρα, με πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη. Σημειώνεται δε, ότι η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης προς όσους και όσες καταφεύγουν στη χώρα μας αναζητώντας σωτηρία από πολέμους και εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα στα εδάφη τους, συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές του παγκόσμιου πολιτισμού, συμβάλλει στην αμοιβαία γνώση και κατανόηση των πολιτισμών σε ένα περιβάλλον διαπολιτισμικό, ενισχύει την πολιτιστική και κοινωνική αειφορία όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Και ο κ. πρύτανης καταλήγει σημειώνοντας: «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των γνωστικών αντικειμένων του μπορεί να αποτελέσει φορέα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονική ανατολική και μεσογειακή κοινότητα, υποδεχόμενο φοιτητές και φοιτήτριες από τις περιοχές αυτές, με πολλαπλά και μείζονα οφέλη τόσο για την περιοχή του Αιγαίου, για τις κοινωνίες προέλευσης των φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό γενικότερα».

nooz.gr - 30/07/2015

Μίκης Θεοδωράκης: Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία της 5ης Ιουλίου


Σε έκκληση με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.
 

Στην έκκληση υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
 

Ότι, επίσης, προκάλεσε ήδη τη μακράν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το 1945. Η Ελλάδα, λένε οι υπογράφοντες, χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο», για να δοκιμασθούν οι μέθοδοι καταστροφής του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
 

Για να διατηρηθούν οι πιο βασικοί όροι ηθικής και υλικής επιβίωσης του ελληνικού λαού, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, αυτό το πρόγραμμα πρέπει να διακοπεί, κατά προτίμηση σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, μονομερώς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να σωθεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.
 

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι η νέα συμφωνία, που συνομολογήθηκε με «εξευτελιστικούς» και «παράνομους» τρόπους, όπως τους χαρακτηρίζουν, θα οδηγήσει σε αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, περιλαμβανομένων των πρώτων κατοικιών, της γης των αγροτών και των τραπεζών.
 

Το κείμενο της έκκλησης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση γιατί ενεργεί μετά το δημοψήφισμα, ωσάν να είχαν ψηφίσει «Ναι» οι Έλληνες και γιατί, αντί να οργανώνει την άμυνα της χώρας, ενσταλάζει «αποθάρρυνση», «φόβο» και «πανικό» στον ελληνικό λαό. Επικρίνει τα δύο κόμματα που κυβερνούν, καθώς παρότι επαγγέλθηκαν τη διακοπή του μνημονιακού προγράμματος, επί τρία χρόνια και μέχρι την τελευταία στιγμή, ούτε ετοιμάστηκαν, ούτε προετοίμασαν τον ελληνικό λαό και τη χώρα για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης.
 

Οι υπογράφοντες καλούν τον ελληνικό λαό, σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας του «να μην το βάλει κάτω, να μη χάσει το θάρρος και την ευθυκρισία» του. Θυμίζουν ότι οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών Ελλήνων άντεξαν, επιβίωσαν, αντιστάθηκαν και νίκησαν και στη γερμανική κατοχή του 1941-44 και στη φοβερή πείνα του 1941-42. Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το «φιλότιμο και ο πατριωτισμός των Ελλήνων» θα υπερισχύσουν τελικά του φόβου και ότι η Ελλάδα, η Δημοκρατία και η Δημοκρατική Ευρώπη θα νικήσουν.
 

Επίσης οι υπογράφοντες παροτρύνουν τους Έλληνες πολίτες «να οργανωθούν και να παλέψουν άμεσα για να βοηθήσουν τους πιο αδύνατους να αντιμετωπίσουν την πείνα, την αρρώστια, την ανέχεια, για να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να βάλουν πλάτη για να μη διαλυθούν, από το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, οι πιο βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και του κράτους […] να αντισταθούν, όπου μπορούν και όπως μπορούν, στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων» Καλούν τον ελληνικό λαό «να βγάλει τα οδυνηρά αλλά αναγκαία συμπεράσματα από την εμπειρία του και να οικοδομήσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέτωπο αντίστασης, να μην ξαναεμπιστευτεί τυφλά αυτοσχέδιους σωτήρες, τυχοδιώκτες και καιροσκόπους».
 

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Κασιμάτη, την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων και οι εξής:
 

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Βένιος Αγγελόπουλος, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, ο βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός, ο Γιάννης Μαύρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, ο δικηγόρος Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Μπελαντής.
 

Επίσης, η οικονομολόγος Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληγιάννη, τρεις φορές εκλεγείσα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελένη Πορτάλιου, ο σκιτσογράφος Στάθης, ο Πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού, διευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.


πηγή:  real.gr - 30/7/2015

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι - Εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή και ΄Εκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή και έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός.

Για ώρα οριστικών και κρίσιμων αποφάσεων για το κόμμα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και τόνισεότι  το κόμμα πρέπει να αποφασίσει για την ενιαία πορεία του, “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε διαφωνώντας” είπε χαρακτηριστικά.

Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο ή εάν επιμένουν οι διαφωνούντες στο σενάριο της "εναλλακτικής λύσης και της διακοπής της διαπραγμάτευσης" να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Στόχοι του Τσίπρα είναι:
  • Να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές εντός του Αυγούστου
  • Να γίνει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα (σε όλη την Ελλάδα) και να ψηφιστεί "Ναι" στη συμφωνία
  • Να οδηγήσει τις εξελίξεις σε ένα έκτακτο συνέδριο, τον Σεπτέμβριο, όπου ένα νέο κομματικό «σώμα» να πάρει την απόφαση για την γενική ανασύνταξη του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα, χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το «όχι» δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε «ναι» στη δραχμή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος» επανέλαβε.

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής του λαού, αλλά και της οικονομίας, αλλά προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τα συμφέροντα του λαού», τόνισε επίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επιπλέον το ερώτημα στην Κεντρική Επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού και πρότεινε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως είπε, η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας δεν μπορεί να κριθεί στο συνέδριο, λέγοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «προτείνω απόφαση από τη βάση, με εσωκομματικό δημοψήφισμα, την Κυριακή.

Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών, υπογράμμισε.


πηγή: imerisia.gr

Εισροή υδάτων στο φορτηγό που προσάραξε στα Κύθηρα

Μικρή εισροή υδάτων στην πρωραία δεξαμενή παρουσιάζει το φορτηγό πλοίο WITTENBERGEN, που προσάραξε τις πρωϊνές ώρες σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων.

Το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 3.000 τόνους κάρβουνο με 7 άτομα πλήρωμα, προσάραξε τις πρωινές ώρες σε αβαθή, σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων.

Το φορτηγό πλοίο, σημαίας Αντίγκουα Μπαρμπούντα, είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό το λιμάνι του Μπέλφαστ.

Στο σημείο της προσάραξης βρίσκονται ναυαγοσωστικό και πλωτό του λιμενικού, μια λάντζα, ενώ αναμένεται και ρυμουλκό προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκόλλησης και ρυμούλκησης σε ασφαλές σημείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, nooz.gr - 30/07/2015

Οταν οι Λύκοι αποβιβάστηκαν στην Πάτμο

 
Περίπου σαν τους «Λύκους της Wall Street», χρηματιστές, επενδυτές, άνθρωποι των αγορών, εφοπλιστές, βρέθηκαν καμιά δεκαριά μαζί, σαν να είχαν δώσει ραντεβού, στην Πάτμο. Αλλοι ήρθαν στο νησί με πολυτελή κότερα, άλλοι με αεροσκάφη (που προσγειώθηκαν στην κοντινή Λέρο) και κατέλυσαν στις μεζονέτες του πεντάστερου ξενοδοχείου «Patmos Aktis Suits». Ουδείς κυβερνητικός παράγοντας συνομίλησε μαζί τους, παρά μόνο ένας «γαλάζιος» βουλευτής που έκανε τυχαίως τις ολιγοήμερες διακοπές του στο νησί. Τι γύρευαν όμως οι «Λύκοι» στην Πάτμο, και μάλιστα τέτοια εποχή που έχουν επιβληθεί τα capital controls και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μόλις έχουν αρχίσει; Ηρθαν, έμαθα, για να διερευνήσουν την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και τη Δευτέρα μερικοί εξ αυτών θα βρεθούν στην Αθήνα για επαφές. Οσο καιρό παρέμειναν στην Πάτμο, ενίσχυσαν την τοπική οικονομία αγοράζοντας κυρίως αγροτικά προϊόντα.

***

Τα βράδια οι άνθρωποι αυτοί συγκεντρώνονταν στη Χώρα, στο Astivi bar restaurant, και συζητούσαν ή αντάλλασσαν πληροφορίες για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Μερικοί από αυτούς φαίνονταν  εκνευρισμένοι γιατί δεν είχε ανοίξει ακόμη το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού έλεγαν ότι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παρέμεναν εδώ και ημέρες εγκλωβισμένοι σε μετοχικές συνθέσεις. Αλλοι ρωτούσαν (κυρίως τον βουλευτή της ΝΔ) αν η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές ή πού οφείλει τη δημοτικότητά του ο Αλ. Τσίπρας. Και ξέρετε πώς το δικαιολόγησε αυτό ο «γαλάζιος» βουλευτής; Οτι ακόμη ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει κανένα σοβαρό μέτρο που αφορά την τσέπη των Ελλήνων.

***

Εκείνο το βράδυ στο Astivi bar, ανάμεσα στα πολλά mojitos που καταναλώθηκαν, υπήρξε και εκτενής πολιτική ανάλυση από τους εκπροσώπους των ξένων funds. Βλέπετε, έλεγαν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν (ή είχαν επενδύσει στο παρελθόν) και ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας. Αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα καθαρά αριστερό κόμμα ή θα εξελιχθεί σε ένα κεντρώο σοσιαλδημοκρατικό, αν απήλθε ή όχι ο κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ (οι περισσότεροι πάντως έλεγαν ότι το Grexit παραμένει στο τραπέζι, κάτι που είπε και ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Κόκκινο») και πολλά άλλα...


Από τον ΒΗΜΑτοδότη - 30 Ιουλίου 2014

Ο Σόιμπλε περιορίζει τη Δημοκρατία; Θέλει να μειώσει τις εξουσίες της Κομισιόν


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές- για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς- υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, ο Γερμανός υπουργός θέλει να πετύχει τον διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.

Όπως επεσήμαναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πριν δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εκπληρώσει και πάλι το αρχικό, βασικό της καθήκον, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ταυτόχρονα ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και παράλληλα να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο ως μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν ανεξάρτητοι θεσμοί, για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του επιθυμεί να αναγάγει το ζήτημα σε κεντρικό θέμα όταν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αποτελούν μια«πολιτική Κομισιόν» και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ακόμα και στην ελληνική κρίση ο Γιούνκερ δεν επιθυμούσε η Κομισιόν να εμφανίζεται ως μέρος της τρόικας των πιστωτών, η οποία ελέγχει την εφαρμογή από την Αθήνα των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να συζητήσει απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια«πολιτική» συμφωνία για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και για μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από το Eurogroup.

Προφανώς ο Σόιμπλε επιθυμεί να συμπεριλάβει την ιδέα του για τον περιορισμό των εξουσιών της Επιτροπής στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο εξαιτίας του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί σε αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ να κερδίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν. Το Βερολίνο ελπίζει στην υποστήριξη του Λονδίνου στο θέμα αυτό. Τόσο οι ιδέες της Βρετανίας όσο και του Γερμανού υπουργού απαιτούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Καθώς μάλιστα αυτό ισχύει και για την υλοποίηση του αιτήματος που εξέφρασε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περί δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών.


πηγή:  mignatiou.com - July 30, 2015

Συγκλονίζει ο θάνατος του νεογέννητου βρέφους - Σε βάρος της μητέρας ασκήθηκε ποινική δίωξη


Σε ένα θρίλερ εκτυλίσσεται η υπόθεση με το νεκρό βρέφος πέντε ημερών στα Πατήσια το οποίο βρέθηκε νεκρό στον ακάλυπτο πολυκατοικίας. Αστυνομία και ιατροδικαστής εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί ακριβώς κάτω από ποιες συνθήκες το νεογέννητο βρέθηκε από το διαμέρισμα του 5ου ορόφου όπου διαμένει η οικογένεια στον ακάλυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν στις δύο και μισή τα ξημερώματα της Τρίτης. Έντρομος ο πατέρας τηλεφώνησε στην ασφάλεια για να καταγγείλει ότι το μωρό ολίγων ημερών δεν ήταν στο σπίτι.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το βρέφος στον ακάλυπτο, καθώς το παράθυρο του δωματίου του «έβλεπε» προς τα εκεί.

Οι δύο γονείς έδωσαν εξηγήσεις στους αστυνομικούς και η αστυνομία εστίασε στο ρόλο της μητέρας.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της 35χρονης μητέρας του νεογέννητου βρέφους.

Σε βάρος της μητέρας, η οποία οδηγήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς φέρεται να έριξε η ίδια το βρέφος στον ακάλυπτο, από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε.

Οι λόγοι που οδήγησαν τη μητέρα σε αυτή την κίνηση δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.


newsbeast.gr -30/07/2015


Ώρα τελικής αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλυση του Tvxs - Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 -

Ο ΣΥΡΙΖΑ προ και μετά της 15ης Ιουλίου αναμετράται σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - μια συνεδρίαση που, ουσιαστικά, δίνει και το σύνθημα της τελικής μάχης στον εμφύλιο του κόμματος.

Οι δύο πλευρές, προεδρική πτέρυγα και Αριστερή Πλατφόρμα θα συγκρουστούν πάνω στο δίλημμα του έκτακτου ή διαρκούς συνεδρίου, το οποίο στην πράξη εμπεριέχει και το νέο υπαρξιακό ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα σε νέες κοινωνικές δυνάμεις και προάσπιση της «κυβερνώσας αριστεράς» που ήδη έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας ή ρήξη με τους δανειστές και επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του κόμματος;

Η έκβαση, τουλάχιστον σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, είναι εν πρώτοις άδηλη με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του οργάνου, τα 108 από τα 201 μέλη του, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας με τους πιστωτές και πήρε θέση κόντρα στις προεδρικές επιλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της προεδρικής ομάδας, ακόμη και με αυτούς τους συσχετισμούς ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το πολιτικό πλεονέκτημα καθώς πλέον έχει θέσει τα διλήμματα σε επίπεδο πολύ πάνω από τα μνημονιακά μέτρα και σε επίπεδο επιβίωσης αυτής καθ' αυτής της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας.

Η Αριστερή Πλατφόρμα αμφισβητεί ευθέως το επιχείρημα αυτό, ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικαλέστηκε εμμέσως πλην σαφώς στην εκδήλωση του Πανελληνίου την «πλειοψηφία του Όχι» και υπενθυμίζει σταθερά την ιδιότητα και τα δικαιώματα των «συνιδρυτών του κόμματος».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατεβαίνει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή με πρόταση για διαρκές συνέδριο μέχρι το Δεκαπενταύγουστο - ένα συνέδριο, δηλαδή, στο οποίο θα μετάσχουν μόνον οι σύνεδροι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου και όχι νέα μέλη. Στόχος της αριστερής πτέρυγας είναι μια απόφαση του συνεδρίου για διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και στροφή σε εναλλακτικούς δρόμους που θα ανταποκρίνονται στο «Όχι» του δημοψηφίσματος.

Στον αντίποδα, οι τάσεις της προεδρικής πλειοψηφίας, η ομάδα των «53+», η «Ενωτική Κίνηση» και η «Πλατφόρμα 2010» εισηγούνται στην Κεντρική Επιτροπή σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Σε μια παράλληλη κίνηση, δε, και ανεξάρτητα με το έκτακτο συνέδριο όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Κόκκινο», λένε «ναι» και σε εσωκομματικό δημοψήφισμα ακόμη και το επόμενο Σαββατοκύριακο εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος πριν υπογραφεί η συμφωνία με τους πιστωτές.

Το κλίμα, πάντως, και από τις δύο πλευρές προδιαγράφει θερμές στιγμές στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή, μετά τόσο από το σκληρό κείμενο που κατέθεσαν τρία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας - Νταβανέλος, Λεουτσάκος, Παπαδόγιαννη - όσο και των μηνυμάτων μετωπικής αναμέτρησης που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη.

«Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Όποιος δεν θέλει να τις τηρήσει θα πρέπει να παραδίδει την έδρα, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας, ουσιαστικά, τις έδρες των διαφωνούντων και αφήνοντας οξείες αιχμές: «Σε προσωπικό επίπεδο», είπε, «νιώθω έκπληξη από την στάση κάποιων συντρόφων,. Δώσαμε μαζί τις μάχες, περάσαμε μαζί τις αγωνίες. Δώσαμε μαζί την μάχη για το δημοψήφισμα. Ξέραμε ποιες είναι οι εναλλακτικές. Αφού εξασφαλίστηκε ότι θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες άλλαξε η γραμμή τους: «Εσύ να ψηφίσεις και εγώ θα κρατήσω την ιδεολογική μου καθαρότητα». 


tvxs

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More